Dříve všichni na vesnici jedli sádlo a byli zdraví a žádná chřipka se neřešila. Jak je to tedy doopravdy se sádlem?

0
(0)

Dalibor , 06. 01. 2021

Média stále častěji povzbuzují lidi, aby dodržovali zdravý životní styl, který je spojený s vyloučením některých nevhodných potravin z jídelníčku. Dlouho mezi zapovězené potraviny patřilo i obyčejné vepřové sádlo. Až poslední dobou se ukazuje, že zdraví v přiměřeném množství neškodí, naopak. Navíc se jedná o multifunkční přípravek, který můžete (v nesolené podobě) použít třeba na mazání jizev, pro přípravu pleťové kosmetiky nebo třeba na mazání kožených bot.

Mýtus o škodlivosti sádla dál přetrvává, ačkoliv byl mnohokrát vyvrácen

Mnoho teorií o určitých potravinách je způsobeno hlavně neznalostí a nedostatečným zájmem o nové informace. Jedním z produktů se špatnou pověstí je i vepřové sádlo. Často se zmiňuje riziko vysokého cholesterolu, přičemž jsou ignorovány všechny benefity plynoucí z jeho konzumace. Mýtus o škodlivosti sádla způsobil, že většina „zdravých“ domácností používá pouze rostlinné oleje, např. slunečnicový, řepkový, olivový atd. Ukazuje se ale, že nejsou vždy tak prospěšné, jak se tvrdilo, zvláště pokud na nich smažíme a vystavujeme je vysokým teplotám.

Používat oleje, nebo sádlo? Ideální je zvolit kombinaci obojího

V rostlinných olejích dominují nenasycené mastné kyseliny, které rychle oxidují a jsou náchylné ke žluknutí, zatímco sádlo se skládá převážně z nasycených mastných kyselin, jejichž parametry jsou mnohem lepší. Kromě toho jsou důležitým stavebním kamenem buněčných stěn, zlepšují fungování imunitního systému a stimulují práci nervového systému. Živočišné tuky, jako je sádlo, hrály před tisíci lety v lidském životě důležitou roli. Tělo díky nim získává mimo jiné:

  • omega-3 mastné kyseliny,
  • vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K),
  • antioxidanty,
  • mnoho dalších látek.

Pokud sáhnete po sádle, vždy vybírejte co nejméně zpracované výrobky bez zbytečných přísad. Stojí za to nakupovat výrobky od osvědčených výrobců, protože jejich špatná kvalita může mít vliv na vaše zdraví.