Věděli jste, že lahodná marináda z kiwi změkčí i to nejtužší maso?

0
(0)

Dalibor , 01. 12. 2020

Pokud patříte mezi milovníky hovězího masa, jistě znáte spoustu způsobů, jak ho připravit. Klíč k úspěchu však většinou spočívá ve správné volbě masa. Pokud nezvolíte dobře, může se stát, že tepelná úprava masu spíše uškodí a místo aby změklo a bylo šťavnaté, je vysušené a leckdy i tuhé.

Někdy jsou naše možnosti omezeny nabídkou masa na trhu, někdy také finančními důvody. Pro všechny tyto případy však pro vás máme tip na unikátní marinádu, díky které bude vaše hovězí maso vždy jemné a chutné. Tajemství spočívá v jedné netradiční ingredienci, kterou je kiwi.

Potřebné suroviny

Na marinádu ke zjemnění hovězího masa budete potřebovat tyto ingredience:

  • 1 - 1,5 kg hovězího masa podle vaší chuti
  • 1 až 2 ks kiwi (podle velikosti)
  • cibuli
  • česnek
  • rozmarýn, případně jiné oblíbené koření.
  • sůl, a
  • pepř.

Postup přípravy

Maso dobře omyjte pod tekoucí studenou vodou a poté ho osušte. Výhodnější je nakrájet ho na plátky, protože tak marinádu lépe vstřebá.

Kiwi zbavte slupky a dužinu podle tvrdosti plodů nastrouhejte pomocí struhadla nebo rozmixujte.

Když máte základ z kiwi připravený, přidejte do něj na drobné kostičky pokrájenou cibuli a česnek a koření podle vaší chuti.

Do hotové marinády vložte plátky hovězího masa, a to tak, aby bylo v marinádě ponořeno z obou stran. Poté nádobu s marinovaným masem zakryjte poklicí nebo potravinářskou folií a nechte maso naložené po dobu minimálně 30 minut. Pokud se vám zdá, že jste pořídili opravdu houževnatý kus masa, můžete ho v marinádě nechat pro jistotu delší dobu, nikdy ale více než 2 hodiny. To je absolutní maximum, protože poté by již došlo k narušení samotné struktury masa.

Nespornou výhodou této marinády je také to, že urychluje přípravu hovězího masa, která se tak zkrátí na maximálně 50 minut. Díky složení marinády bude výsledný pokrm vždy šťavnatý a křehký.

Přejeme vám dobrou chuť!