Vědecká zpráva varuje: Sója a produkty z ní vám mohou totálně rozházet hormony.

0
(0)

Dalibor , 08. 01. 2020

Mnozí lidé začnou jíst hodně sójových produktů, když se snaží omezit svůj příjem potravin živočišného původu, jako jsou maso a kravské mléko.

O přínosech rostlinné stravy posloucháme v poslední době poměrně hodně a často. No když jde o sóju, studie ukazují, že je nutná velká obezřetnost.

Proč je sója pro lidské tělo problém.

Kromě skutečnosti, že hodně sóji pěstované v USA je geneticky modifikované, vědci nedávno varovali, že sójové produkty obsahují "znepokojující" hladiny fytoestrogenů.

Fytoestrogeny nacházející se v sóji jsou známé jako isoflavony a v těle působí jako estrogen. Považují se za endokrinní disruptory a mohou vést k problémům s plodností, a dokonce i k rakovině.

Nové údaje z testů dokazují jejich znepokojivé hladiny v mnoha sójových produktech.

Výzkumníci z francouzské spotřebitelské skupiny UFC-Que Choisir bijí na poplach poté, co testovali 55 různých sójových výrobků, jako jsou zákusky, hotová jídla, omáčky a nápoje.

Přišli na to, že už jediná porce těchto produktů může obsahovat pětinásobek množství izoflavonů, které považuje za bezpečné Francouzská agentura pro potraviny, životní prostředí a bezpečnost a zdraví při práci (ANSES).

Zjistili například, že porce kuskusu s obsahem sóji přesáhla doporučenou dávku 3,5-krát, zatímco hrst sóji Soya Party Nature od značky Soya obsahovala pětinásobek tohoto množství.

Pohár sójového nápoje od Cereal Bio, známý jako Sud-Quest Nature, měl až 150% maximálního množství izoflavonů doporučeného pro dospělé.

Fytoestrogeny objevili dokonce i na některých překvapujících místech, jako jsou hovězí masové kuličky či kuřecí nugetky.

Skupinu znepokojuje, že ještě i tehdy, když se lidé drží potravin, které mají nižší hladiny izoflavonů, se může stát, že požijí mnohem vyšší než jejich doporučené množství, protože jejich přijímají z tolika různých potravin.

Skupina vyzvala ANSES k opětovnému posouzení rizika pro lidi, kteří tyto produkty konzumují a žádá také o zavedení opatření na označování výrobků obsahujících sóju.

Vyhýbat se sojovým produktem doporučují hlavně těhotným ženám a malým dětem. Ostatní konzumenti by takových potravin neměli sníst více než jednu porci denně.

Další spousta důvodů, proč se vyhnout sóji.

Je tu však samozřejmě i fakt, že úroda sóji je hojně postřikování herbicidy, jako je glyfosát, který je již dlouho spojován s rakovinou, jako je non-Hodgkinův lymfom a Světová zdravotnická organizace ho zařadila jako "možný karcinogen".

Sojové boby také přirozeně kromě fytoestrogenů obsahují i jiné takzvané anti-živiny, například fytáty, sójatoxín a goitrogény.

Fytáty mohou ve vašem těle snižovat asimilaci důležitých živin, jako jsou zinek, železo, hořčík a vápník, zatímco goitrogény brání vašemu tělu v syntéze hormonů štítné žlázy, což může vyvolat rakovinu štítné žlázy a hypotyreózu.

Obsahují také inhibitory tripsinu, které mohou ovlivňovat to, jak trávíte bílkoviny. Může to způsobovat problémy, jako jsou průjem, krvácení a křeče v břiše a dává se to do souvislosti s poruchami slinivky.

Je však třeba poznamenat, že mnohé z těchto anti-živin ničí proces tradiční fermentace. To znamená, že jídla jako miso, natto a tempeh jsou zdravějšími sójovými volbami. Musí být však vyráběny skutečnou fermentací, což mnohé z nich dnes nejsou.

Bohužel, většina sóji a produktů z ní, které se nacházejí v západním světě, je Nezkvašená. Můžeme ji najít převážně v sójovém mléce, tofu a dětských výživách.

Závěr.

Sója je dnes všude, protože je levná a v potravinářské výrobě funguje velmi dobře na celou řadu účelů. Dokáže jídlu dodat hustotu a krémovitost a zlepšit jeho strukturu bez přidávání kalorií nebo tuku.

Naneštěstí si však lidé nenajdou čas přesně zjistit, co kladou do svého těla a jaký nepříznivý vliv to na nich může mít. Sója je jeden z příkladů trendového "zdravého" jídla, které prostě nenaplňuje své přísliby.

👍 Tento návod je užitečný