Vědci zjistili, jak vajíčka k snídani ovlivní činnost vašeho mozku

0
(0)

Dalibor , 20. 01. 2020

Mnozí lidé někdy vnímají vajíčka přímo jako zločince. Odborníci na výživu jejich jednou propagují, a potom zase říkají, že jsou pro nás špatné.

Toto rozpor pramení z celkové polemiky, že vejce zvyšují hladinu cholesterolu, což může vést k onemocnění srdce.

Předchozí výzkum spojoval pravidelnou konzumaci vajec s infarkty, vysokým krevním tlakem a přibíráním na váze. O stavech, které způsobují poškození srdce, artérií či krevního oběhu je také známo, že zvyšují riziko Alzheimerovy choroby.

Podle Americké srdeční asociace (American Heart Association) by měl zdravý dospělý člověk zkonzumovat každý den více než 300 miligramů cholesterolu. Jedno velké vejce obsahuje přibližně 186 miligramů cholesterolu a malé vejce kolem 141 miligramů.

To znamená, že už 2 vajíčka tuto potřebu cholesterolu bohatě pokryjí.

Nová studie z Východofínskej univerzity nyní ukazuje, že relativně vysoký příjem cholesterolu v potravě se nespojuje se zvýšeným rizikem koronárního srdečního onemocnění - největšího zabijáka na světě.

Mnozí lidé také věří, že vejce zvyšují riziko demence nebo Alzheimerovy choroby. Finští výzkumníci však zjistili, že každodenní konzumace vajec může pomáhat zlepšovat činnost mozku.

Lepší výkon mozku


Pro svou studii, zveřejněnou v časopise American Journal of Clinical Nutrition, vědci 22 let analyzovali stravu téměř 2 500 mužů ve věku od 42 do 60 let. Na začátku analýzy nebyla žádnému účastníkovi diagnostikována porucha paměti, jako jsou demence či Alzheimerova choroba.

Z těch 2 500 mužů se u 337 v jistém bodě vyvinul nějaký neurologický stav - přičemž většina trpěla Alzheimerovou chorobou. Autoři studie zjistili, že s vyšším rizikem demence nebo Alzheimerovy choroby cholesterol ani příjem vajec nesouvisejí.

Navzdory všeobecnému přesvědčení, že cholesterol v potravě má ​​dopad na hladiny cholesterolu v krvi, profesor Jyrki Virtanen, mimořádný profesor nutriční epidemiologie Institutu veřejného zdraví a klinické výživy na Východfínskej univerzitě v Kuopio, řekl, že cholesterol a příjem vajec nebyl dán do souvislosti s vyšším rizikem choroby srdeční.

Dodal také, že se usuzuje, že potravinový cholesterol má určitý vliv na hladiny krevního cholesterolu pouze u nositelů genu APOE4.

Podle toho, co uvedli Virtanen s kolegy, se však zdá, že když jde o konzumaci vajec či jakékoliv jiné formy potravinového cholesterolu, nemají se čeho obávat ani nositelé genu APOE4.

Ba co víc, údaje také ukázaly, že pravidelná konzumace vajec nezvyšuje riziko poruchy paměti, dokonce ani u jedinců, kteří k ní mají predispozici.

Naopak, výzkumníci zjistili, že konzumace vajec zlepšila výkon při nervově-psychologických testech frontálního laloku a exekutivních funkcí.

Tato studie byla financována Východofínskou univerzitou a Virtanen dodal, že neměli žádné financování od průmyslu produkujícího vejce.

Nemějte z vajec strach


I když si vejce v posledních letech získaly špatnou pověst, zaznamenávají návrat do regálů zdravých potravin.

Jak uvedli v Daily Mail Online, jedno velké vejce obsahuje okolo šest gramů vysoce kvalitní bílkoviny a slušné hladiny antioxidantů luteinu a zeaxantinu, jakož i vitamínů E, D a A.

Zatímco lutein může pomáhat předcházet ucpávání cév, u vitamínu E se také ukázalo, že snižuje riziko budoucích infarktů u lidí s existujícím kardiovaskulárním onemocněním.

Američtí vědci již dříve uvedli, že neexistuje žádná zřejmá spojitost mezi konzumací vajec a ischemickou chorobou srdeční.

Nedávno byl také publikován výzkum, který zjistil, že už jen konzumace jednoho vajíčka denně může o 12% snížit riziko mozkové mrtvice.