Vánoční cukroví: nejlepší recepty na jednom místě

0
(0)

Jan , 18. 12. 2025

Obsah článku

Linecké koláčky, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky i křehké ořechové dobroty

Vánoce bez voňavého cukroví si dokáže představit málokdo. Právě chvíle, kdy se kuchyní line vůně másla, vanilky, ořechů a čokolády, patří k těm nejkrásnějším okamžikům adventu. Každá rodina má své stálice, ale rok od roku se hodí mít po ruce jedno místo, kde najdete to nejlepší vánoční cukroví přehledně a bez hledání.

Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví, které vidíte i na náhledovém obrázku – doplněný o další osvědčené klasiky. U každého najdete kompletní recept, suroviny i postup, aby se vám cukroví vždy povedlo.

Linecké koláčky – vánoční klasika, která nikdy nezklame

Jemné, křehké, s vrstvou marmelády. Linecké koláčky patří k úplnému základu vánočního pečení.

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g studeného másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 vanilkový cukr
  • rybízová nebo malinová marmeláda
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Z mouky, cukru, citronové kůry, žloutků a studeného másla rychle vypracujte hladké těsto.
  2. Zabalte do fólie a dejte alespoň na 2 hodiny do lednice.
  3. Vyválejte, vykrajujte tvary a pečte při 160 °C asi 8–10 minut.
  4. Po vychladnutí slepujte marmeládou a posypte moučkovým cukrem.

Vanilkové rohlíčky – voňavé a křehké

Bez nich by Vánoce prostě nebyly ono.

Ingredience

  • 280 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Na obalení

  • moučkový cukr
  • vanilka (nebo vanilkový cukr)

Postup

  1. Z ingrediencí vypracujte těsto a nechte alespoň 1 hodinu odpočinout v chladu.
  2. Tvarujte rohlíčky a pečte při 170 °C asi 10–12 minut.
  3. Ještě teplé obalujte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou.

Medvědí tlapky – nostalgie z dětství

Kakaové cukroví s oříšky a typickou vůní koření.

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g mletých ořechů
  • 1 vejce
  • špetka skořice
  • špetka mletého hřebíčku

Postup

  1. Ze surovin vypracujte těsto a dejte ho alespoň na 30 minut odpočinout do lednice.
  2. Formičky vymažte, naplňte těstem a lehce přitlačte.
  3. Pečte při 170 °C asi 10–12 minut podle velikosti formiček.
  4. Po vyklopení poprašte moučkovým cukrem.

Ořechové rohlíčky máčené v čokoládě

Elegantní cukroví, které mizí jako první.

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g mletých lískových ořechů
  • 80 g moučkového cukru

Na dokončení

  • hořká čokoláda (na namáčení)

Postup

  1. Zpracujte těsto a nechte ho chvíli odpočinout v lednici.
  2. Tvarujte malé rohlíčky a pečte při 170 °C asi 10 minut.
  3. Po vychladnutí namáčejte konce do rozpuštěné čokolády a nechte ztuhnout.

Kakaové pracny (medvědí tlapky bez formiček)

Jednodušší varianta oblíbené klasiky, když nechcete řešit formičky.

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vejce

Postup

  1. Vypracujte těsto a nechte ho odpočinout v chladu.
  2. Tvarujte malé bochánky nebo pracny a skládejte na plech s pečicím papírem.
  3. Pečte při 170 °C asi 10–12 minut.
  4. Po vychladnutí obalujte v moučkovém cukru.

Slepované čokoládové koláčky

Ideální pro milovníky čokolády – křehké těsto a jemná náplň.

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 žloutky

Náplň

  • čokoládový krém nebo nugát

Postup

  1. Zpracujte těsto, zabalte a nechte odležet v lednici.
  2. Vyválejte, vykrajujte kolečka a pečte při 160 °C asi 8–10 minut.
  3. Po vychladnutí slepujte čokoládovým krémem.

Kokosové pusinky – lehké a křupavé

Skvělé využití bílků, které často zbydou z jiného pečení.

Ingredience

  • 3 bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • 120 g strouhaného kokosu

Postup

  1. Ušlehejte tuhý sníh, postupně zašlehejte cukr.
  2. Opatrně vmíchejte kokos.
  3. Tvořte malé hromádky na plech s pečicím papírem.
  4. Sušte při 100 °C asi 60 minut (nebo do křupava), poté nechte v troubě dojít.

Tipy, aby se vánoční cukroví vždy povedlo

  • Používejte kvalitní máslo a ideálně studené.
  • Těsta nepřehněťte – křehkost je základ.
  • Většina cukroví chutná nejlépe po pár dnech uležení.
  • Skladujte v suchu a chladu, nejlépe v plechových dózách.

Vánoční cukroví spojuje generace

Každý kousek má svůj příběh. Ať už pečete podle babiččina receptu, nebo zkoušíte nové kombinace, jedno je jisté – vánoční cukroví patří k nejkrásnějším tradicím českých Vánoc.

Uložte si tento článek, vraťte se k němu kdykoliv během adventu a vyberte si cukroví, které letos nesmí chybět ani u vás doma.