Obsah článku
Linecké koláčky, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky i křehké ořechové dobroty
Vánoce bez voňavého cukroví si dokáže představit málokdo. Právě chvíle, kdy se kuchyní line vůně másla, vanilky, ořechů a čokolády, patří k těm nejkrásnějším okamžikům adventu. Každá rodina má své stálice, ale rok od roku se hodí mít po ruce jedno místo, kde najdete to nejlepší vánoční cukroví přehledně a bez hledání.
Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví, které vidíte i na náhledovém obrázku – doplněný o další osvědčené klasiky. U každého najdete kompletní recept, suroviny i postup, aby se vám cukroví vždy povedlo.
Linecké koláčky – vánoční klasika, která nikdy nezklame
Jemné, křehké, s vrstvou marmelády. Linecké koláčky patří k úplnému základu vánočního pečení.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 200 g studeného másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- kůra z 1/2 citronu
- 1 vanilkový cukr
- rybízová nebo malinová marmeláda
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Z mouky, cukru, citronové kůry, žloutků a studeného másla rychle vypracujte hladké těsto.
- Zabalte do fólie a dejte alespoň na 2 hodiny do lednice.
- Vyválejte, vykrajujte tvary a pečte při 160 °C asi 8–10 minut.
- Po vychladnutí slepujte marmeládou a posypte moučkovým cukrem.
Vanilkové rohlíčky – voňavé a křehké
Bez nich by Vánoce prostě nebyly ono.
Ingredience
- 280 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
Na obalení
- moučkový cukr
- vanilka (nebo vanilkový cukr)
Postup
- Z ingrediencí vypracujte těsto a nechte alespoň 1 hodinu odpočinout v chladu.
- Tvarujte rohlíčky a pečte při 170 °C asi 10–12 minut.
- Ještě teplé obalujte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou.
Medvědí tlapky – nostalgie z dětství
Kakaové cukroví s oříšky a typickou vůní koření.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 100 g mletých ořechů
- 1 vejce
- špetka skořice
- špetka mletého hřebíčku
Postup
- Ze surovin vypracujte těsto a dejte ho alespoň na 30 minut odpočinout do lednice.
- Formičky vymažte, naplňte těstem a lehce přitlačte.
- Pečte při 170 °C asi 10–12 minut podle velikosti formiček.
- Po vyklopení poprašte moučkovým cukrem.
Ořechové rohlíčky máčené v čokoládě
Elegantní cukroví, které mizí jako první.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g mletých lískových ořechů
- 80 g moučkového cukru
Na dokončení
- hořká čokoláda (na namáčení)
Postup
- Zpracujte těsto a nechte ho chvíli odpočinout v lednici.
- Tvarujte malé rohlíčky a pečte při 170 °C asi 10 minut.
- Po vychladnutí namáčejte konce do rozpuštěné čokolády a nechte ztuhnout.
Kakaové pracny (medvědí tlapky bez formiček)
Jednodušší varianta oblíbené klasiky, když nechcete řešit formičky.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 vejce
Postup
- Vypracujte těsto a nechte ho odpočinout v chladu.
- Tvarujte malé bochánky nebo pracny a skládejte na plech s pečicím papírem.
- Pečte při 170 °C asi 10–12 minut.
- Po vychladnutí obalujte v moučkovém cukru.
Slepované čokoládové koláčky
Ideální pro milovníky čokolády – křehké těsto a jemná náplň.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 2 žloutky
Náplň
- čokoládový krém nebo nugát
Postup
- Zpracujte těsto, zabalte a nechte odležet v lednici.
- Vyválejte, vykrajujte kolečka a pečte při 160 °C asi 8–10 minut.
- Po vychladnutí slepujte čokoládovým krémem.
Kokosové pusinky – lehké a křupavé
Skvělé využití bílků, které často zbydou z jiného pečení.
Ingredience
- 3 bílky
- 150 g moučkového cukru
- 120 g strouhaného kokosu
Postup
- Ušlehejte tuhý sníh, postupně zašlehejte cukr.
- Opatrně vmíchejte kokos.
- Tvořte malé hromádky na plech s pečicím papírem.
- Sušte při 100 °C asi 60 minut (nebo do křupava), poté nechte v troubě dojít.
Tipy, aby se vánoční cukroví vždy povedlo
- Používejte kvalitní máslo a ideálně studené.
- Těsta nepřehněťte – křehkost je základ.
- Většina cukroví chutná nejlépe po pár dnech uležení.
- Skladujte v suchu a chladu, nejlépe v plechových dózách.
Vánoční cukroví spojuje generace
Každý kousek má svůj příběh. Ať už pečete podle babiččina receptu, nebo zkoušíte nové kombinace, jedno je jisté – vánoční cukroví patří k nejkrásnějším tradicím českých Vánoc.
Uložte si tento článek, vraťte se k němu kdykoliv během adventu a vyberte si cukroví, které letos nesmí chybět ani u vás doma.










