V USA otevírají první školy, kde podávej 100% bio jídla bez GMO

0
(0)

Jan , 10. 03. 2020

Když se školy v kalifornském městském obvodu Sausalito Marin vrátí na své první setkání v novém školním roce, budou prvními školami v zemi, kde svým studentům poskytnou 100% bio (organické) jídla.

Budou to jídla, které jsou z hlediska udržitelnosti bezchybné a navíc neobsahují žádné geneticky modifikované organismy (GMO).


 

Bio potraviny vypěstované lokálně


Více než 500 studentů na Bayside MLK Jr. Academy v Marin City a na Akademii Willow Creek v Sausalito, bude jíst čerstvé jídlo, vyprodukované místními pěstiteli a chovateli.

Dodávky surovin jsou zajištěny na celý rok díky partnerství s conscious Kitchen (uvědomělá kuchyně), a díky společnému projektu neziskového environmentálního vzdělávání Turning Green.

Judi Shils, zakladatelka společnosti Turning Green uvedla:

"Studenti na celém světě jsou vystaveni reziduím pesticidů a nebezpečným environmentálním toxinům.

Tento program nejenže převyšuje výživové normy stanovené úřady, ale zároveň propojuje i zdraví našich dětí se zdravím celé naší planety.

Je to první program, ve kterém se deklarovalo, že principiálně jedno bez druhého nemůže existovat. "

Organizace říká, že jídla budou doprovázeny vzděláváním v oblasti výživy a zahradnictví. Partnerství s názvem uvědomělá kuchyň v minulosti připravovalo stravu pro 156 studentů na Akademii Bayside MLK Jr., která od srpna 2013 jako první testovala tento program.

Přínosy bio stravy se už stihli na žácích projevit


Po dvouletém provozu zakladatelé uvedli, že počet případů žáků, které spadaly pod disciplinární opatření poklesl a návštěvnost školního stravovacího zařízení se zvýšila.

Program se navíc zabývá i kontroverzní problematikou GMO ve školním stravování. Zpráva publikovaná v environmentálních novinách EcoWatch uvádí následující:

"Tento program je první svého druhu, který se postavil proti GMO potravinám.

Zatímco dlouhodobé účinky GMO jsou stále nejisté a nepotvrzené, narůstající počet důkazů je spojuje s různými zdravotními riziky a škodami, které GMO páchá na životním prostředí.


Odhaduje se, že 80% výrobků na většině regálů supermarketů obsahuje geneticky modifikované organismy (GMO) a ve školních stravovacích programech jsou úplně všude. "

 

Experti v oblasti výživy již dlouho poukazují na to, že potraviny a nápoje podávané a dostupné ve školách, mají dlouhodobý dopad na zdraví a celkový pocit pohody dětí.

 

"Zákon o zdravých dětech, které neznají hlad" z roku 2010 požadoval, aby školy v USA aktualizovali své režimy zásobování potravinami, aby tak splnily nové standardy výživy USDA a dětem, kterým jsou poskytovány dotované školní obědy nabídli více celozrnných výrobků, čerstvého ovoce, zeleniny a bílkovin.

Jak se však vysvětluje v neziskovém projektu " Školní dvůr, který se dá jíst", zaměřeném na výživu, který byl vytvořen v Berkeley, stejně důležité je věnovat pozornost i vzdělávání v oblasti výživy.

Vyjádření zainteresovaných


Liza Siegler, vedoucí partnerství se vyjádřila takto:

"Školy, které si osvojili integrovaný přístup ke vzdělávání o stravě, na zajištění potravin využívají strategie veřejných zakázek, v podmínkách kterých kombinují místních a sezónních dodavatelů.

Součástí těchto strategií jsou i praktická cvičení vyučované ve třídě, v kuchyni a na zahradě. Tak je mnohem pravděpodobnější, že zdravé stravování se ve školních jídelnách stane udržitelným. "

 

Justin Everett, konzultant šéfkuchaře z partnerství uvědomělá kuchyň uvedl toto:

"Prostřednictvím zásobování čerstvými, místními, organickými potravinami, které nejsou geneticky modifikované, tento program úspěšně konfrontuje kolotoč nezdravých, balených, tepelně upravených a predservírovaných jídel, které dominují v školních kuchyních."