Užijte si svoje jídlo o něco víc s tímto úžasným italským dresingem, který je bez jediné kapky majonézy.

0
(0)

Dalibor , 12. 10. 2020

Pokud nepatříte k milovníkům majonézy a hutným dresinků z nich, tak jste na správném místě. Dnes si povíme recept na zdravý a navíc neuvěřitelně chutný italský dresink. Jeho aroma a svěžest vám budou připadat jako závan letního větříku.

Ingredience

K přípravě tohoto dresinku budete potřebovat 10 ingrediencí:

  • 2-3 stroužky česneku (podle chuti)
  • 5 g chilli papriček (nebo méně, opět podle chuti)
  • 20 g parmezánu
  • 20 ml citronové šťávy
  • lžíci medu
  • půl lžičky sušené bazalky
  • půl lžičky sušeného oregana
  • sůl
  • pepř
  • 4 lžíce olivového oleje (můžete použít i ochucený bylinkami)

Jak na to

Nejprve si připravíme všechny ingredience, ať je máme po ruce.

První činností bude loupání česneku, který je poté potřeba nakrájet úplně najemno, nejlépe poslouží hodně ostrý nůž. Dále si nakrájíme i chilli papričky, kterých do dresinku přidáme podle své chuti, lze tak docílit i velmi pálivé příchuti, v závislosti na použitém množství. Poté nastrouháme parmezán, na ten potřebujeme jemné struhadlo. Citronovou šťávu si připravíme domácí, z čerstvě vymačkaného citrónu. Jako odměrku můžeme použít například malého panáka. Med zvolíme nejlépe domácí, od včelaře, takový je nejlepší a navíc je tu jistota, že není doslazovaný cukrem.

Česnek, chilli, parmezán,citronovou šťávu a med promícháme dohromady. Jako další přidáme bazalku a oregano. Následně dochutíme pepřem a solí, podle chuti. Na úplný konec přidáme olivový olej, můžeme použít i ochucený bylinkami, který si snadno vyrobíme i v domácích podmínkách.

Všechny suroviny pečlivě promícháme, nejlépe mixérem s metličkou, aby byl dresink opravdu hladký.

Kam ho použít

Takto připravený dresink se skvěle hodí například k tortillám. Buď jej můžete natřít přímo na tortillu nebo přimíchat do čerstvé zeleniny a přidat k masové směsi. Dále se hodí do zeleninových salátů, dodává jim naprosto jiný rozměr chuti, aromatický a pikantní.

Věřím, že vám bude chutnat a rozšíříte si tímto receptem svou kuchařku.