Umýt ve vodě nestačí: Všechny pesticidy z ovoce a zeleniny odstraníte takto

0
(0)

Dalibor , 18. 02. 2020

Se zvyšujícími se cenami potravin a neutuchajícím používáním pesticidů a jiných chemických postřiků, zdravé ovoce a zelenina se rychle stávají luxusem.

 

Dovolit si je mohou jen ti, co jsou ochotni si připlatit za bio plodiny, u kterých je používání chemických postřiků buď úplně zakázáno nebo přísně regulované co do množství a druhu.


 
Po postřicích se sice většina chemikálií z plodin vlivem deště časem smyje, ale nezanedbatelné zbytky v nich zůstávají.

K tomu se přidávají i postřiky již sklizených ovoce a zeleniny, aby se prodloužila jejich doba zachování čerstvosti během transportů nejednou napříč kontinenty.

Co mohou způsobovat pesticidy na zdraví


Když se jednou pesticidy dostanou do vašeho těla, mohou vést k rozvoji více druhů vážných akutních i chronických onemocnění - od ekzémů počínaje, až při rakovině konče.

Zbavit jejich ovoce a zeleniny je proto prvním krokem na vaší cestě za lepším zdravím.

Jako spotřebitelé většinou nemáme žádný vliv na to, co všechno se na naše potraviny sprej na farmách a během převozu.

Naštěstí existuje pár rychlých návodů, jak se většiny pesticidů zbavit.

Národní institut pro výživu nedávno vydal obecná doporučení, které obsahují jednoduché kroky, které by si měli domácnosti osvojit při zbavování ovoce a zeleniny pesticidů.

Krok 1
Přibližně 75 až 80% pesticidů z ovoce dostane po jednoduchém opláchnutí ve studené nebo ještě lépe, vlažné vodě.

Jde o povrchové pesticidy na ovoci jako jsou hrozny, jablka, švestky, broskve či hrušky a také zelenině jako rajčata či paprika.

Obvykle to vyžaduje 2 až 3 opláchnutí.

Krok 2
Dalším krokem při odstraňování pesticidů je jejich namočení do slané vody.

2% roztok soli a vody obvykle z plodin vyplaví většinu pesticidů, které se nacházejí na jejich povrchu.

Zvláště při listové zelenině je třeba její důkladně vícenásobné propláchnutí.

Krok 3


Posledním krokem je důkladně očištění od všech pesticidů, které se nacházejí nejen na povrchu, ale často pronikly i hlouběji do slupky nebo kůry ovoce a zeleniny.

 

Pro tento účel je vhodné použít roztok vody a octa v poměru 1 díl octa na 4 díly vody.

Vezměte velkou mísu a naplňte ji uvedeným roztokem. Můžete pro tento účel použít i kuchyňské umyvadlo (samozřejmě očištěné).

Ponořte do něj vaše ovoce a zeleninu a nechte odstát alespoň 1 hodinu. Potom ho ještě propláchněte pod tekoucí vodou a nyní už bude připraveno ke konzumaci!

Závěr
Na konec si ještě všimněte, co všechno se do roztoku během té hodiny uvolnilo. Budete překvapeni, kolik špíny v ní najdete.

Takové omytí ovoce a zeleniny kromě zbavení pesticidů má ještě jednu výbornou vlastnost - výrazně prodlouží dobu, po kterou se nezkazí a nezhnijú.

👍 Tento návod je užitečný