Překrásnou vůni šeříku zná asi každý. Nese se jarním vzduchem a zpříjemňuje prostředí, ve kterém se nachází. Věděli jste však, že květy šeříku jsou jedlé? Nyní je ten správný čas, nasbírat si je a naložit do medu. Budete mít poháry plné voňavého zdraví a příjemnou vůni šeříku iv zimě!
Účinky šeříková medu
- protizánětlivé, antimikrobiální a antibakteriální vlastnosti
- odstraňuje bolest v krku
- dokáže zrychlit metabolismus
- je nápomocný při bolesti hlavy a migréně
- uklidňuje podrážděný žaludek
- zmírňuje napětí
- má jedinečné účinky i na krásu - zpomalují předčasné stárnutí pleti
- obsahuje přírodní UVA a UVB ochranné látky, čímž chrání pokožku před poškozením
Sběr šeříková květů
Nejlepší je sbírat květiny z vlastních šeříková keřů, abyste měli jistotu, že nebyly chemicky ošetřeny. Pokud byly postříkány pesticidy nebo herbicidy, nepoužívejte je. Při sklizni květů se zaměřte na ty, které jsou čerstvé a ještě nezačaly hnědnout a odkvétat. Na tento recept potřebujete asi 4 - 5 velkých shluků květů.
Jak si vyrobit šeříkový med
- Výroba šeříková medu je velmi jednoduchá. Pokud nemáte šeřík, můžete použít i květy fialky, měsíčku nebo levandule. Nejdříve si natrhejte nebo květy tak, abyste zpracovali jen samotné květiny a ne stonky.
- Když máte pohár plný květů, zalijte je medem tak, aby byly květiny zcela ponořeny.
- Med nechte chvilku usadit, dokud se nedostane na dno nádoby. Když med klesne, můžete ho ještě dolít.
- O chvilku květy šeříku budou stoupat nahoru, což je zcela v pořádku.
- Když budou květiny v medu namočené několik hodin, začnou se pomalu smršťovat a vytvoří tenčí vrstvu navrchu poháru. Na obrázku níže je vidět tento proces.
- Pohár zavřete víčkem a nechte louhovat na chladném tmavém místě několik dní až týdnů za občasného promíchání.
Jak používat šeříkový med
Konzumovat můžete med spolu s květinami, nebo můžete vrchní vrstvu květů lžičkou odebrat a konzumovat pouze samotný med.
Tento vylouhovaný med je velmi chutný a voňavý. Můžete ho používat jako klasický med do čaje, na pečivo, wafle apod. V komoře vám vydrží několik měsíců. Další skvělým nápadem je připravit si například medové máslo. Jednoduše smíchejte med se změklým máslem a vznikne úžasná pomazánka.