Obsah článku
Jde o semínka, které lidé často používají na krmení ptáků, proto se jim občas říká i ptačí semínka nebo semena pro kanáry.
Jejich nutriční složení je však natolik výjimečné, že se dají využít i při léčbě několika závažných onemocnění u lidí jako jsou cukrovka, cirhóza jater, záněty ledvin nebo pankreatu.
Jejich oficiální název je lesknice kanárská , respektive latinsky Phalaris canariensis .
Obsahují vysoký podíl aminokyselin a enzymů, které jsou pro lidské tělo extrémně důležité.
Nutriční složení semen lesknice kanárské
Experti uvádějí, že tato semínka mají vysoký obsah enzymu lipázy, která je velmi přínosná pro trávení.
Jde o enzym, který rozkládá tuky, aby mohly být rychleji vstřebávány ve střevech do krevního oběhu.
Tento enzym má pro tělo vysokou hodnotu i proto, že výborně redukuje projevy špatného trávení a celiakie.
Navíc, proteiny, které obsahují semínka lesknice kanárské, jsou velmi snadno stravitelné a prospěšné pro lidské tělo, protože se jedná o kvalitní druh bílkovin.
Zdravotní přínosy semen lesknice kanárské
Semena lesknice kanárské účinně zpomalují projevy procesu stárnutí, například tím, že stahují pokožku a zmenšují viditelnost vrásek .
Nejcennější je však jejich schopnost potlačovat záněty slinivky, které jsou známé pod odborným názvem pankreatitida.
Dále se ukazuje, že výborně kontrolují cukrovku tím, že regulují hladinu glukózy v krvi. Dokáží dokonce cukrovku nejednou i zcela vyléčit .
Nejčastěji se využívají při zánětech a degenerativních onemocněních vnitřních orgánů jako jsou játra, ledviny a výše zmíněný slinivku.
Při cirhóze jater zvyšují v ní počet hepatocytů, zmenšují její objem a nastartují její rychlou regeneraci.
Kromě uvedených pomáhají i při následujících onemocněních:
- arterioskleróza
- dna
- revma
- otoky končetin
- gastritida a žaludeční vředy
- vysoký krevní tlak
- vysoká hladina cholesterolu v krvi
- obezita a celulitida
- onemocnění a cysty močového měchýře
- infekce močových cest
Jak užívat semínka lesknice kanárské
Semínka je nutné před konzumací rozdrcen na prášek. Použít k tomu můžete buď mlýnek na mák, pepř nebo mechanické Pomačkáním.
Vezměte 3 až 5 polévkových lžic prášku, smíchejte se sklenicí čisté vody a vypijte to.
Další možností je nalít 250 ml vody do mixéru, přidat prášek ze semen a mixovat, dokud se nezačne tvořit tekutina podobná mléku. Potom dolijte dalších 250 ml vody a pokračujte ještě chvíli v mixování.
Mléko si můžete vyrobit i tak, že prášek namočíte do vody a necháte odstát přes noc. Ráno tekutinu sceďte přes gázu nebo látku a mléko je hotové.
Vyrobené mléko pijte ráno před snídaní a večer alespoň hodinu před večeří.
Prášek ze semen lesknice kanárské můžete přidávat i do jiných surových či vařených jídel. V syrovém stavu se však v nich zachová větší množství prospěšných živin.