Třešňový likér, na který se budete těšit po celý rok. Výborný, sladký a bez chemnií.

0
(0)

Tomáš , 08. 07. 2021

Urodilo se vám letos víc třešní než obvykle? Byla by škoda je nechat jen tak opadat nebo jich většinu jen tak zamrazit, když si z nich můžete vyrobit výtečný třešňový likér. Jakmile ho jednou zkusíte, budete už každý rok netrpělivě vyhlížet první třešně a těšit se na jeho lahodnou chuť. Vybírejte jen dobře zralé ovoce bez poškození. Budete potřebovat:

  • 3 kg čerstvých třešní
  • 1 kg cukru krystal
  • 1,5 l vodky

Jak si likér připravit?

Třešně omyjte, vypeckujte a posypte je cukrem. Nechte je tak na slunném místě asi dva dny přikryté gázou, aby mohl cirkulovat vzduch. Několikrát denně třešně promíchejte, aby pustily šťávu a cukr se mohl rozpustit. Když se tak stane, přilijte k třešním vodku nebo jiný silný alkohol, například rum. Celou směs uzavřete do vzduchotěsné nádoby a nechte v chladu odstát měsíc až dva.

Když je likér dobře odstátý, je na čase ho přefiltrovat do lahví. Odfiltrované třešně je možné použít znovu na další várku likéru, jen je třeba počítat s tím, že nebude mít tak výrazně třešňovou chuť jako ta první. Experimentovat můžete i s přidáním vanilkového cukru nebo skořice, případně jiného koření, které máte rádi.

Vyzkoušejte i ostružiny nebo broskve

Tento likér můžete vyrobit i s jiným ovocem, než jsou třešně. Výborný je například z ostružin. Ten se nejlépe připravuje tak, že začnete vrstvit cukr krystal a ovoce, dokud není láhev plná. Pak vše zalijete připraveným alkoholem, necháte odstát stejně jako třešňový likér a následně přefiltrujete do lahví nebo jiné čisté nádoby.

Fantazii se samozřejmě meze nekladou, přidávat můžete i broskve nebo třeba maliny, případně ovoce nakombinovat podle chuti. Důležité je, aby ovoce nebylo přezrálé nebo nahnilé. Peckoviny odpeckujte, větší kusy nakrájejte na menší. Takový vlastnoručně vyrobený likér je skvělý i jako dárek pro vaše blízké, když jim chcete udělat radost chutnou a zdravou maličkostí.