Toto zcela změní váš pohled na červenou řepu: S tělem dělá neuvěřitelné věci

0
(0)

Jan , 03. 10. 2024

Červená řepa může být obecně popsána jako zdravá a ve své podstatě jedinečná zelenina. Její nutriční hodnoty jsou víceméně stejné bez ohledu na to, zda ji jíte syrovou nebo vařenou (až na některé vitamíny, jako je vitamin C). Tuto zeleninu dokonce často používal už Hippokrates k léčbě různých onemocnění.

Léčebné vlastnosti červené řepy

Dlouhá léta se červená řepa využívá k léčbě onemocnění krve, jako je anémie či nedostatek železa, protože obsahuje velmi vysoké množství železa. Ve skutečnosti je po česneku druhou zeleninou s nejvyšším obsahem železa. Kromě toho obsahuje červená řepa i mnoho jódu. Z běžné zeleniny ho má více pouze kapusta. Je také známá tím, že stimuluje metabolismus a dodává tělu potřebné výživné látky, hlavně antioxidanty.

Proč zařadit červenou řepu do svého jídelníčku?

  1. Bojuje s oxidativním stresem: Červená řepa pomáhá neutralizovat poškození způsobené volnými radikály díky látkám, jako jsou betalainy a polyfenoly.

  2. Posiluje krevní cévy: Vysoký obsah vitamínů skupiny B přispívá k posílení stěn krevních cév a kapilár.

  3. Ochrana srdce a kosti: Červená řepa je bohatá na kyselinu listovou a draslík, které chrání srdce. Hořčík posiluje kosti, fosfor a železo zvyšují produkci energie, a jód zajišťuje biosyntézu hormonů štítné žlázy.

  4. Tvorba červených krvinek: Vitamíny B12 a kyselina listová podporují tvorbu červených krvinek.

  5. Regenerace a omlazení těla: Kyselina listová stimuluje tvorbu nových buněk, což přispívá k regeneraci těla.

  6. Protirakovinné účinky: Betacyaniny v červené řepě mají silný protirakovinný účinek prostřednictvím utlumování množení rakovinných buněk.

  7. Podpora trávení: Vysoký obsah vlákniny podporuje dobré trávení a vstřebávání živin.

  8. Zrychlení metabolismu: Červená řepa urychluje metabolismus, což je nápomocné pro lidi snažící se zhubnout i pro sportovce, kteří potřebují hodně dostupné energie.

  9. Efektivní vstřebávání vitamínu D: Vstřebávání vitaminu D z jídla je efektivnější za přítomnosti látek z červené řepy.

  10. Prevence neurodegenerativních onemocnění: Červená řepa se ukázala jako účinná potravina na prevenci demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.

  11. Vazba a odplavování těžkých kovů: Obsahuje více pektinu než jablko či mrkev. Pektin pomáhá vázat a odplavovat těžké kovy a radioaktivní látky.

  12. Ochrana před onemocněním: Pektin předchází vzniku onemocnění, zamezuje šíření škodlivých bakterií ve střevech a má silné protirakovinné účinky, zejména u leukémie.

Další výhody červené řepy

Jak vidíte, léčivé vlastnosti červené řepy jsou opravdu všestranné. Tak co, přesvědčili jsme vás o výhodách konzumace červené řepy? Pokud stále ne, na závěr uvedeme ještě pár jejích vlastností.

    • Snižování cholesterolu: Červená řepa snižuje špatný cholesterol.
    • Regulace krevního tlaku: Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak.
    • Pročištění jater: Červená řepa pročišťuje a regeneruje játra.
    • Zlepšení mozkových funkcí: Zlepšuje kognitivní funkce.
    • Antisklerotické účinky: Má pozitivní vliv na prevenci aterosklerózy.
    • Zefektivnění metabolismu tuků: Pomáhá zefektivnit metabolismus tuků.