TOTO poraďte každému, kdo má ořechy - perfektní pomoc: extra tip, se kterým budou extra léčivé a vydrží vám čerstvé roky!

0
(0)

Dalibor , 21. 05. 2020

Vlašské ořechy oprávněně získali titul superpotraviny.

Obsahují celé spektrum prospěšných vitamínů

A, B1, B2, B12, B 15, C, K, E, ale také látky jako karoten, kyselinu linolenovou, fosfor, draslík, vápník, železo a zinek. Jedinečná kombinace těchto a dalších látek obsažených ve vlašských ořechách je velmi účinným a chutným prostředkem pro posílení organismu a zdraví. Dokonce Studie z Harvardu tvrdí, že si stačí dát pár ořechů několikrát týdně a budete žít déle.

Pokud máte to štěstí, že se vám ořechy sklizené neváhejte a uchovejte si je na dlouhé měsíce - až roky. Máme pro vás nejlepší tipy, jak na to!

Ořechy zavařené na sucho

Ořechy budete mít po ruce vždy, když je budete potřebovat. Nemusíte se bát, že ořechy zatuchne nebo zplesniví.

Potřebujeme:

  • čisté sklenice na zavařování
  • oloupané ořechy

Postup:

Do sklenic jednoduše vložíme ořechy. Potom takto naplněné sklenice vložíme do trouby a zapneme ji na 70 stupňů. Necháme v troubě 10 minut, pak na sklenice položíme víčka (nezatahuje) a vložíme ještě na 10 minut do trouby.

Vyjmeme z trouby, zatáhneme napevno a skladujeme.

Pokud chcete, dá se zavařovat nasucho iv mikrovlnce. Stačí, když otevřené sklenice vložíme do mikrovnka a 2 sklenice necháme 2,5 minuty uvnitř při plném výkonu. Vybereme utěrkou, zatáhneme a obrátíme víčkem dolů. Když pohár vychladne, můžeme uskladnit.

Zamrazení

Vyloupané ořechy se dají skladovat v mrazničce. Při stálé teplotě pod bodem mrazu vydrží klidně i půl roku, aniž by došlo ke snížení jejich chuťové a vzhledové kvality. Výhodou je, že mražené vlašské ořechy můžete ihned použít při vaření, dají se velmi snadno krájet a strouhat. Do mrazničky jejich uschovejte v pevně uzavřené plastové krabičce, případně v mikrotenovém sáčku. Je důležité, aby nepřišly do kontaktu s ostatními potravinami, které v mrazničce máte uloženy.

Uložení do chladničky

Pokud doma či na chatě nemáte k dispozici mrazničku, dá se využít i chladnička. Zde však ořechy vydrží podstatně kratší dobu, zhruba 3 - 4 měsíce.

Naložení do medu - jsou pak extra léčivé

Zajímavým řešením je naložení vlašských ořechů do medu. Stačí je vložit do sklenice a promíchat s medem v poměru 1: 1. Ořechy takto užívané každý den, dokáží posílit imunitu, zlepšit celkové zdraví a je to okamžitý zdroj zdravé energie. Dopřejte si je zejména ráno. Jde také o výbornou přísadu do koláčů.

Jak z ořechů vytěžit co navíc?

V kombináciíi s teplým mlékem (s látkami kombinace živin které mléko obsahuje), působí ořechy jako neutralizátor toxinů v lidském těle. V této kombinaci také urychlují regeneraci zánětlivých onemocnění horních cest dýchacích a přispívají ke zlepšení akutních stavů pacientů s tuberkulózou. Pro posílení imunity a podporu detoxikace je vhodná i kombinace ořechů s včelím medem.

Pokud si ráno dopřejete nasekané vlašské ořechy s tvarohem a rozinkami, získáte velmi účinný prostředek pro podporu správné činnosti srdečního svalu, regeneraci jater, nervového systému a prevenci aterosklerózy. Stejně prospějete i svému zraku - bylo zjištěno, že kombinace živin v této směsi působí jako prevence poklesu zrakové ostrosti způsobené věkem.

Nesmíme také zapomínat na to, že ořechy jsou velmi užitečnou potravinou při léčbě anémie, správném psychickém vývoji, zlepšují paměť a pozornost.

Cenné látky jsou z ořechů - stejně jako v případě jadérek a semínek - jsou získávány a vstřebávány do organismu pouze tehdy, když je ořech dostatečně zpracován - požvýkáním v ústech. Nemějte proto zbytečný stres, že se vám kousek ořechu dostane mezi zuby. Látky, které z něj takto získáte, jsou pro vaše zdraví hotovým pokladem.

S ořechy to však rozhodně nepřehánějte - ve vysokých množstvích se mohou projevit nepříjemné alergické reakce a nejsou vhodné ani pro lidi trpící kolitidou. Nezapomínejte, že jejich síla se neukrývá ve velkém množství.