Toto musíte vědět předtím, než příště znovu užijete kurkumu

0
(0)

Dalibor , 17. 02. 2020

Kurkuma se stává čím dál tím populárnější. A opravdu si to tato nadmíru prospěšná superpotravina i zaslouží.

Její aktivní látka kurkumin, která jí dodává typické žluté zbarvení, je zodpovědná za většinu jejích významných zdravotních přínosů.


 
Zdravotní účinky kurkumy


Jak to dokazují úryvky z Národní medicínské databáze MEDLINE v USA, kurkumin má prokázaných přes 600 zdravotních účinků.

Podrobněji si o nich můžete přečíst například v tomto našem minulém článku.

Pokud zahrnete toto asijské koření do svého jídelníčku, můžete očekávat dramatické zlepšení vašeho zdravotního stavu. Nicméně předtím, než tak učiníte, je pár věcí, o kterých byste měli vědět.

Jedním z limitujících faktorů kurkumy je to, že její aktivní látka kurkumin se do těla poměrně těžko vstřebává.

Navíc několik studií na lidech i zvířatech ukázaly, že i během konzumace kurkumy jsou koncentrace kurkuminu v krvi a tělesných tkáních poměrně malé, a to bez ohledu na dávkování.

Toto všechno se však dá napravit.

Existují totiž 3 přírodní způsoby, jak je možné zvýšit absorpci kurkuminu ve střevech a udržet jeho hladinu v těle. No a právě o nich si blíže řekneme v tomto článku.

1. Zkombinujte kurkumu a pepř


Pepř je samo o sobě silným přírodním léčivým prostředkem. V kombinaci s kurkumou navíc dokáže dramaticky zvýšit její účinky.


Jak je uvedeno na stránce Fakta o výživě (Nutrition Facts):

"Po konzumaci kurkumy dochází v průběhu hodiny jen k mírnému zvýšení hladiny kurkuminu v krvi. Brání tomu játra, která kurkumin metabolizuje na jiné látky.

No a právě na tento účel je vhodné pepř. Po jeho přidání pozorujeme, jak hladina kurkuminu v krvi přímo letí do výšky, a to až o 2000%!

Dokonce i malá dávka pepře (1/20 čajové lžičky) dokáže výrazně zvýšit hladinu kurkuminu v těle. "

2. Přidání zdravého tuku


Kurkumin je látka rozpustná v tucích. Proto je vhodné ji při konzumaci míchat se zdravými tuky, aby se zvýšila její absorpce ve střevech.

Pokud se kurkuma zkombinuje se zdravými tuky, jako jsou například kokosový nebo olivový olej, kurkumin se vstřebává nejen přímo do krve, ale i lymfatického systému, čímž částečně obchází játra.

Jak uvádí Dr. Nibber:


"Uvedený mechanismus je velmi důležitý, protože kurkumin se tak nevystavuje v takové míře působení metabolických enzymů a umožňuje se mu v těle zůstat delší dobu."

3. Teplo zvyšuje dostupnost kurkuminu


Nejlepším způsobem, jak užívat kurkumu, je extenzivně ji používat při vaření. Pokud připravujete nějakou omáčku, jednoduše ji do ní přidejte.

V tom momentě, jak ohřejete olej a přidáte do něj kurkumu, stává se kurkumin pro vaše tělo velmi dobře dostupným.

Dr. Sukumar vysvětluje:

"Navzdory své ohromné ​​léčivé síle, není kurkumin pro lidské tělo snadno dostupný, aniž jsme mu v tom trochu pomohli.

No a právě zde se hodí pánev a olej. Sám používám kurkumu do každé omáčky. Stačí jen čtvrtina či polovina čajové lžičky. Nicméně, pokud nechcete šetřit, klidně si její přidejte i víc. "

Závěr


Abychom to přišly ... Na využití všech léčivých účinků, které kurkuma nabízí, pamatujte si následující:

 

  • zkombinujte kurkumu s čerstvě mletým pepřem (zvýšíte její hladinu v krvi až o 2000%)
  • smíchejte ji také se zdravým olejem, čímž zčásti obejdete játra
  • zahřejte ji, abyste ji aktivovali

Samozřejmě, nemusíte udělat všechny 3 věci najednou, ale čím více z toho uděláte, tím bude kurkuma účinnější.

Co se týče dávkování, tak doporučuje se 1 až 2 gramy sušeného prášku nebo 2 až 4 gramy čerstvého kořene kurkumy denně.