Toto jsou nejčastější příčiny rakoviny v lidském těle. Za většinu z nich, může právě vaše lhostejnost!

0
(0)

Dalibor , 02. 05. 2020

Rakovina je jedna z nejobávanějších nemocí, ovšem bývá i velmi častou chorobou v dnešní době. Ne všem příčinám, které způsobují rakovinu dokážeme předejít, avšak minimálně deseti z nich předejít určitě víme. Jde zároveň o deset nejčastějších příčin, kvůli kterým vzniká v těle člověka tato zákeřná choroba.

1. UV záření   

Krásné opálení je pro některé lidi v létě priorita číslo jedna. Opálená pokožka však nese i velká rizika a jedním z nich je rakovina kůže. Když se buňky vaší pokožky chrání před slunečním zářením, vylučují melanin, který způsobuje hnědé zbarvení pokožky. Toto hnědé zbarvení však primárně nepředstavuje estetickou přidanou hodnotu vaší pokožky, ale její obrannou reakci.

Pokud si nedáváte pozor a už vícekrát se vám podařilo spálit se, měli byste být opatrní. Trojnásobně větší riziko rakoviny kůže mají lidé, kteří se minimálně jednou za dva roky spálili na slunci. V průměru až v 90% může za rakovinu kůže a rtů právě UV záření. Ochránit se můžete i tak, že se budete vyhýbat přímému slunečnímu záření a budete pravidelně používat kosmetické přípravky se silným ochranným UV faktorem.

2. Obezita

Obezita je druhým nejčastějším důvodem vzniku rakoviny. Ptáte se proč? Nedávná studie z Trinity Collage v Dublinu dokázala, že buňky, které jsou zodpovědné za ničení rakovinového tkáně se ucpávají zejména tukem a tak se stávají nefunkčními.

Lékaři se sice snaží najít lék, díky kterému by se tuk v těchto vzácných buňkách neukládal, avšak nejlepším lékem a prevencí je dávat si pozor a obezitě se vyhýbat zdravým životním stylem. Nejčastější typy rakoviny, které mohou být způsobeny právě obezitou jsou rakovina tlustého střeva, ledvin, slinivky, žlučníku, prsu, dělohy a také vaječníků.

3. Kouření

 Kouření je jednou z nejhlavnějších příčin vzniku rakoviny. Cigaretový kouř obsahuje toxiny, které nejsou nebezpečné jen pro vznik rakoviny plic, ale také jiných orgánů. Nejčastěji se jedná o rakovinu děložního čípku, rakovinu prsu, rtů, jazyka, ledvin, močového měchýře, kůže, jater.

Kuřáci mají až 15 až 30x vyšší pravděpodobnost toho, že se u nich vyvine rakovina plic. Kouření je jedním z nejnebezpečnějších faktorů, které až v 90% míře přispívají k úmrtnosti kvůli rakovině plic.

4. Infekce

 Infekce v organismu obecně snižují imunitu, avšak mezi nejnebezpečnější patří HIV, HPV, žloutenka typu C a také Helicobacter pylori. Jde o infekce, proti kterým se víte chránit zodpovědným chováním. Nejčastěji můžete tyto infekce získat rizikovým sexuálním chováním a proto jako nejlepší prevence je dávat si pozor při výběru sexuálního partnera.

5. Alkohol

 O alkoholu je obecně známo, že zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny v lidském organismu. Někdo tvrdí, že malé množství jsou prospěšné, avšak opět zde platí, že je to velmi individuální. Nejčastěji bývá kvůli alkoholu napadena rakovinou játra, ledviny, slinivka, tlusté střevo, hrtan, hltan, jícen ústní dutina a u žen také prsy.

6. Malý přísun vlákniny ve stravě

 Vyvážená strava je klíčem ke zdraví. Lékaři doporučují každý den jíst dostatek zeleniny a ovoce, aby měl organizmus dostatek vlákniny a vitamínů. Pokud vaše strava obsahuje málo vlákniny, může to časem vést k vyššímu riziku rakoviny tlustého střeva, konečníku, slinivky, prostaty a také prsů.

7. Ionizující záření

 V jisté míře se tomuto záření vyhnout nedokážeme, protože přirozeně proudí ze záření země, kosmu a ze slunce, případně z testování jaderných zbraní. To, čemu je ale dobré se vyhnout, je medicínské ozařování RTG, MMG, CT a radioterapii. Tyto procedury jsou někdy nezbytné, ale je dobré je absolvovat pouze v tomto případě.

8. Polotovary a předem zpracované jídla

 Všechny rychlé pokrmy jsou pro naši společnost pomalou a chutnou záhubou. Lidé mají stále méně času a proto stále více vyhledávají rychlé alternativy uhašení svého hladu. Ať už jde o slazené nápoje, fast foody, uzené jídla či polotovary. Všechny tyto dobroty zvyšují možnost vzniku rakovinotvorných buněk a výzkumy potvrzují, že až 20% případů rakoviny je způsobeno upřednostňováním nezdravé rychlé stravy.

9. Znečištění ovzduší

 Tento faktor se může jevit, jako neovlivnitelný našimi silami, avšak opak je pravdou. Pokud se začneme chovat ekologičtější, naše ovzduší bude čistší a naše zdraví kvalitnější. Právě malé částečky, které se nacházejí ve vzduchu se dokáží dostat do krevního oběhu a mohou být příčinou rakoviny plic, nemocí srdce, či mozkových selhání.

10. Zanedbávání pohybu

 Pokud si každý den najdete na pohyb alespoň pár minut, váš organismus bude zdravější a vy budete plní energie. Různé studie dokazují, že pravidelní pohyb snižuje riziko vzniku rakoviny. Kromě toho je to skvělá prevence psychickou nepohodou a kardiovaskulárními chorobami.

👍 Tento návod je užitečný