Obsah článku
Slyšeli jste už o makovém mléce? Tato kombinace působí na tělo – především to ženské během menopauzy – jako zázrak. Mak je ohromný zdroj vápníku, obsahuje ho 12x více, než mléčné výrobky. Voda, do které mák namočíte, dokáže odemknout jeho léčivý potenciál naplno. Tento nápoj je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku, železa, vitamínů a minerálů, které ženám chybí zejména během menopauzy.
Na hubnutí a dobré trávení
Maková semínka vám rychle přivodí pocit sytého žaludku a tak nemáte potřebu přejídat se. Bohatý obsah vlákniny prospívá činnosti střev, zabraňuje vzniku zácpy a pomáhá při trávicích potížích. Navíc obsahuje zdravé tuky, které tělo potřebujete, ale neukládá je.
Zabraňuje řídnutí kostí a prevence osteoporózy
Může za to vysoký obsah vápníku a mědi. Tyto látky kosti potřebují na svou pevnost a ochranu před poškozením. Tyto látky chybí zejména ženám po 40-tce. Kromě toho, že zpevňují kosti a šlachy, chrání srdce, cévy a nervový systém.
Pro krásnou pokožku
Fosfor, magnézium a kolagen zajistí, že pokožka zůstane zdravá a vyživená zevnitř. Pokud chcete podpořit tvrobu kolagenu přirozeně, stačí sáhnout po tomto nápoji.
Bohatý zdroj železa
Železo je velmi důležité pro naši krev, ale i pro další vnitřní orgány. Kromě toho je také nezbytné pro zdravé vlasy, nehty a pokožku.
Co makové mléko ještě dokáže?
- Budete mít kvalitnější spánek.
- Ochrana srdce a cév, zlepšuje jejich elasticitu a průchodnost.
- Zlepšuje zdraví zubů.
- Potlačuje migrénu.
- Dobije vám energii.
- Prospívá při revmatismu.
- Bojuje proti chronické únavě.
- Pomáhá při kašli a zánětu dýchacích cest.
Jak ho připravit?
Do misky nasypeme celý mák a zalijeme ho vodou (dodržíme poměr asi 1:5 tento poměr je pouze orientační, časem si ho upravíte sami podle toho, jaká chuť vám vyhovuje nejvíce). Necháme odpočívat celou noc, díky čemuž mák nabobtná a uvolní všechny léčivé látky – v opačném případě by totiž jen prošel našim trávicím traktem. Vznikne nám průzračná voda podobná mléku. Tekutinu jen scedíme, ale mák už neskladujeme, všechny užitečné látky jsou nyní v tekutině. získá mléčnou bílou barvu. Následně tekutinu přecedíme přes husté sítko nebo plátno.
Vymočení mák neskladujte, jeho chuť a prospěšné látky už se nacházejí v mléce.
Pokud vám hotové mléko velmi nechutná, můžete ho osladit medem nebo Stevieho. Po ochucení mléko dobře promíchejte a dejte do chladničky. V lednici vydrží max. 2 dny.