Už neutrácím peníze za zeleninovou směs do polévky. Tento článek vás naučí, jak si ji udělat doma a na měsíce dopředu.

0
(0)

Dalibor , 08. 09. 2020

Zima je období, kdy zelenina v obchodech bývá drahá a často nemívá tak dobrou a výraznou chuť, jako v letních nebo podzimních měsících.

Pokud tedy máte ledničku vybavenou mrazicím boxem nebo šuplíky, případně máte samostatný mrazicí box, můžete část jejich kapacity využít pro uložení připravené zeleninové směsi, která vám v zimních měsících často přijde vhod.

Příprava mražené zeleniny sice vyžaduje určité úsilí a také čas, ale jsme si jisti, že v zimě budete rádi, že jste si zeleninu přichystali na horší období. 

Tipy pro správné zamrazování zeleniny

Pro přípravu zeleniny za účelem jejího zmrazení a dlouhodobého uchování existuje několik základních pravidel, která je dobrá znát:

  • doporučuje se zeleninu zamrazit v takových porcích, které vám vyhovují a které již nebude třeba dělit (což je ve zmrazeném stavu obtížné)
  • zeleninu vždy důkladně omyjte a poté řádně osušte, abyste předešli přílišné kumulaci krystalků ledu po jejím zmražení
  • zeleninu můžete zamrazit podle druhů nebo z menších kostiček vytvořit barevnou a chuťově zajímavou směs
  • k uchování zeleniny je z prostorových i hygienických důvodů nejlepší používat sáčky určené přímo k použití v mrazničkách
  • pokud máte možnost, ideální je ze sáčků odsát vzduch.

Zamrazování hub

Někteří lidé se domácímu zamrazování hub vyhýbají, protože si nejsou jisti správným postupem.

Důležité je houby před zamrazením důkladně očistit, a to pomocí nožíku, případně škrabky a papírové utěrky. Doporučuje se vyhnout se při jejich čištění vodě.

Pokud jde o tvary, na které je vhodné houby krájet, můžete je v závislosti na velikosti ponechat celé nebo je rozkrájet na poloviny nebo čtvrtiny.

Pokud jde o využití mražených hub, je velice široké, můžete je dát na domácí pizzu, do houbové omáčky nebo pod maso, nejčastěji hovězí nebo vepřové.

Dalším možným způsobem zamrazení hub je ten, že očištěné houby pokrájíte na tenčí plátky, na oleji je chvíli restujete a poté je podlijete přiměřeným množstvím vody a dusíte doměkka. Dušené houby necháte vychladnout a poté směs rozdělíte na jednotlivé porce do sáčků a zamrazíte. Takto připravené houby můžete využít jako základ pro smaženici nebo i pod maso, kdy velkou výhodou je skutečnost, že houby jsou již tepelně zpracované a jejich příprava tak bude snazší.