Každý z nás miluje, pokud si nemusíme pokaždé vařit nové jídlo, ale si jednoduše zahřejeme a zkonzumuje jídlo z předešlého dne. Ohřívání samo o sebe škodlivé není.
Existují však potraviny, ktere byste nikdy nemalá ohřívat. V opačném případě si mozem ohrozit své zdravím.
Potraviny rozlišujeme na také, které mohou byť ohřáté vícekrát, ale hle také, ktere byste nikdy nemalá ohřívat opakovaně.
Konzumace některých zbytků jídla Moze totiž vážně poškodit vaše zdravím. Proto se ujistěte, že se budete vyhýbat přihřívání následujících čtyř potravin.
Zelenina
Nesprávné skladováním zeleniny nebo ho zahřívání je nejen nebezpečné, ale mozem ačkoli dokonce smrtelné.
Podle Centra pro bezpečnost potravin by měly co i zbytky zeleniny vždy Uskladňování při teplotě 4 ° C. A jejich plánujete uskladnit na delší dobu, raději je zamrazte.
Špenát, červená řepa, hlávkový salát a celer obsahují vysoké množství dusičnanové, které se mohou hromadit, pokud je zelenina vystavena pokojové teplotě. To pak způsobuje četné problémy.
Podle studie, oxid dusičné může vyvolať methemoglobinémie u dětí. Jde o vzácnou krevní poruchu, ktera způsobuje příznaky Jak SÚ Krče, dušnost a únava.
Rostlinné olej
Přihřívání jídla připraveného na rostlinném oleji je velmi nebezpečné a je spojováno se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění, mrtvice a rakoviny.
Podle nedávných studií se ohříváním polynenasycených tuku, který obsahuj kyselinu linolovou (slunečnicový olej, kukuřičný a řepkový olej), uvolňuje 4-Hydroxynonenal.
Je to toxin pocházející z mastných kyselin a můžu vážně poškodit vaše zdravím.
Tato toxická sloučeniny je spojována s onemocněním srdce, problémy s pečené, Alzheimerovou chorobou, Huntingtonovou chorobou a s některými typy rakoviny.
Rostlinné oleje SÚ určené na jedno použití a v žádném případě byste je nemalé zahřívat zpět do bodu varu.
Kuřecí maso
Kuřecí maso obsahuje vysoké množství bílkovin. Pokud ho ohříváte podruhé, jeho složení se mění a stává se pro člověka nebezpečným.
Ohřívání kuřecího masa je povoleno pouze výjimečně. Navíc musíte při ohřívání zajistit, aby se maso ohřálo rovnoměrně a na vysokou teplotu.
Uvedené pravidlo je obzvláště důležité, pokud používáte mikrovlnnou troubu, která někdy nezahřeje maso rovnoměrně.
Už samotné používání mikrovlnné trouby je problematické, protože mnohé studie poukazují na nevhodné změny ve struktuře ohřívaných potravin.
Také byste měli vědět, že kuřecí maso můžete konzumovat po dobu jen 2 dnů od prvního uverania a nikdy ne více.
Rýže
Rýže by měla být řádně uskladněna, pokud chcete zůstat zdraví.
Agentura pro standardy potravin uvádí, že syrová rýže obsahuje škodlivé bakterie a spóry odolné vůči teplu.
V případě, že rýži uskladňujete při pokojové teplotě, mohou se tyto bakterie začít množit a způsobit vám četné zažívací problémy.
Patogenní bakterie často dokonce přežijí i ohřívání, což je důvod, proč odborníci doporučují všechny druhy rýže dojíst neprodleně po prvním uvaření.
Pokud se vám rýže zvýší, nedávejte ji do chladničky, ale ji raději zamrazte.