Sušené jahodové stopky mají mnohem větší význam než samotné plody: od té doby co to vím, používám je celý rok !

0
(0)

Jan , 09. 06. 2020

Jahodové období je úžasné roční období, kdy si plně užíváme naše oblíbené šťavnaté recepty jahod. Dnes vám však řekneme něco o tom, proč byste tyto zelené stonky nikdy neměli vyhazovat. Mohou být použity perfektně v kuchyni i pro zdraví.

Malé zelené stonky se nejčastěji nechají sušit na voňavý jahodový čaj. Je to však nejen velmi vonné, ale má také velký potenciál ve zdravotních otázkách. Bylinkáři jej doporučují, aby zabránili velkému počtu nemocí a zmírnili příznaky stárnutí.

V čem pomáhají jahodové stopky ?

  • Pomáhá při zmírnění bolestivých příznaků dny.
  • Snižuje množství  škodlivého cholesterolu  v krvi.
  • Snižuje riziko  kardiovaskulárních onemocnění  .
  • Má stahující účinek díky vysokému obsahu taninů .
  • Potlačují příznaky stárnutí pokožky souvisejícím  s věkem (rozdrcené stopky ve formě masky aplikujte na obličej na potlačení příznaků stárnutí).

I v hlavní sezóně lze jahody jen stěží nazvat levným produktem, proto doporučujeme používat vše od nich: mražené plody a suché stonky jahod. A nyní více o tom, jak to udělat, aby se plody nezměnily na odpornou červenou kaši a stonky neztratily své léčivé vlastnosti.

Na začátku plody důkladně omyjte a odstraňte všechny nečistoty. Zbavte se poškozených nebo shnilých plodů. Potom stonek jemně oddělte (můžete to provést nožem nebo slámou).

Rozložte stopky na talíř, ručník nebo ubrousek. Je velmi důležité, aby nebyly vystaveny přímému slunečnímu záření. Stonky rychle schnou, budou připraveny během dne (musíte je skladovat na tmavém a suchém místě). Hlavní věc - občas smíchat a otočit - urychlit proces sušení.

Nyní nechte stonky zaschnout a zaměřte se na ovoce. Umyté jahody položte na ručník nebo papírový ručník a nechte je 15-20 minut zaschnout. Přebytečná vlhkost musí být odstraněna.

Přeneste sušené jahody do čisté mísy, přikryjte několika polévkovými lžičkami cukru a lehce promíchejte, aby byl každý bobule potažen cukrem.

K zmrazení použijte plech na pečení nebo jiný hluboký obal. Základem je, že jahody musí být dokonale suché. Jahody rozložte do cukru v jedné vrstvě ve vybrané nádobě tak, aby se plody nedotýkaly.

Zmrazí úplně za jednu nebo dvě hodiny, ale je velmi důležité, abyste je míchali každou půl hodinu, aby jahody nezmrzly na povrch (například plech na pečení). Zmrazené jahody přeneste do znovu uzavíratelného sáčku a uložte do chladničky.

Takto zmrazené jahody si zachovají svou chuť i krásnou vůni a můžete je rovnou použít.

Jak jinak využít jahodové stopky 

V profesionálních kuchyních slouží stonky jahod jako vynikající příchuť a nejen to. V zelené části se koncentruje vůně a čerstvost jahodového ovoce. Jahodové stonky se jednoduše umyjí a přidají na pánev s masem nebo restovanou zeleninou. Po upečení mají mírně kyselé tóny a dávají pokrmům jedinečnou chuť.

Místo citronových plátků: Nalijte do džbánu čistou vodu, nalijte do ní hrst umytých jahodových stonků a nechte ji dobře vyluhovat. Nebudete věřit tomu, jak krásnou jahodovou vůni a svěží chuť bude mít vaše limonáda. Můžete ji ochutnat medem, třtinovým cukrem nebo jiným ovocem. Je opravdu skvělá!

Ochucený ocet: Je vynikající pro grilované ryby, maso nebo pro přípravu octových dresingů a salátových dresinků. Jediné, co musíte udělat, je načíst promyté stopky do běžného octa a nechat jej několik hodin odpočívat.

Alkohol s příchutí jahod: Vložte stonky do čisté vodky nebo jiného alkoholu a nechte několik dní stát. Když ji nalijete, zeptá se vás, jak je možné, že nápoj voní jako jahody.

Věděli jste, že stonky jahod obsahují hodně vitamínů a podobně jako listová zelenina, železo a další látky podporující zdraví? Přidejte je do koktejlů se špenátem nebo zelenými bylinkami. Přidá se k chuti, ale také k výslednému koktejlu!

Čaj a jahodové koření: Pokud stonky usušíte, můžete z nich vyrobit vynikající čaj nebo jahodové koření. K přípravě čaje potřebujeme 1 lžičku sušených listů, kterou nalijeme 1 šálek vroucí vody, necháme vyluhovat a dokonce i v zimě si můžeme užít typickou letní chuť a vůni. Jahodové koření je skvělé pro saláty, maso, ale také například pro dorty, ke kterým dodává krásnou vůni.

Přidejte je do koupele: Jahodová koupel v zimních měsících? Proč ne! Do vaničky nalijte trochu sušené stonky jahod nebo zmrazené čerstvé stonky. Postarali jste se o ten nejúžasnější relaxační zážitek!