Šokující: co se stane s vaším tělem pokud sníte banán s tmavými tečkami?

0
(0)

Dalibor , 27. 01. 2020
Zelený banán příliš neláká, zralý banán s hnědými tečkami na slupce také nevzbuzuje důvěru. Jaký je vlastně mezi nimi rozdíl? Kterým bychom měli dát přednost?

Zralý banán se od nezralého odlišuje na první pohled viditelnými černými tečkami a skvrnami. Produkují jejich látky s názvem TNF, což je "tumorové nekrózny faktor". Jde o substanci, která bojuje proti abnormálním buňkám. Čím jsou tečky na banánové slupce tmavší a výraznější, tím více jí obsahují.

Zcela zralé banány jsou zdraví prospěšnější pro lidský organismus, neboť posilují imunitní systém. TNF totiž zvyšuje imunitu člověka. Potvrdili to japonští vědci, kteří dokonce tvrdí, že TNF v banánech pomáhá při rakovině.  Pokud pravidelně konzumujte zralé banány, konkrétně 1 až 2, přispíváte tím k obranyschopnosti organismu.

Obsah látek v banánech se mění postupným dozráváním. Zvyšuje se počet antioxidantů a mění se škrob na cukry, které jsou snadněji stravitelné. To však není všechno. Banány s tmavými tečkami na slupce zvyšují množství bílých krvinek. Jsou mnohem zdravější než banány se zelenkavou slupkou či běžnými žlutými banány! Výživový poradce Ing. Libor Javro potvrzuje, že  zráním v banánu vzniká vyšší počet vitamínů a antioxidantů. Čím je zralejší, tím obsahuje více cukrů.

Banán s tmavými tečkami má protirakovinné účinky

Tumorové nekrofilní faktor (TNF), který obsahuje zralé žluté ovoce, má na rakovinné buňky velký vliv. Iniciuje v nich apoptózu, tedy řízenou smrt.  Banány potlačují rakovinu stejně jako látka Lentinan, která se nachází v houbě Shitake.  Jde o protinádorový preparát, léčí se jím tuberkulóza, únavový syndrom, bronchitida, hepatitida a dokonce působí i proti HIV viru.

 

Výzkumníci z Tokijského národního výzkumného ústavu pro výzkum rakoviny zjistili úžasný účinek lentinanu. Pokusy na myších ukázaly jeho sílu, dokázal odstranit 80 až 100% nádorů v testovaných subjektech. Klinické studie na lidech, kterým byla podávána chemoterapie, jen potvrdily jejich účinek. Vedl k blokování růstu nádorů pokud celkovému prodloužení jejich života. Banány výraznou měrou stimulují tvorbu nových bílých krvinek a předcházejí mutacím buněk.

Od jakých banánů ruce pryč?

Aby se zachovalo co největší množství prospěšných látek,  doporučuje se zkonzumovat zralé banány co nejdříve.  V ledničce jejich držte co nejméně. Třeba si dávat pozor na již přezrálé banány, kdy v nich vznikají hnilobné procesy, ničící prospěšné látky. Odborník na výživu Ing. Libor Javro  upozorňuje na zvýšené množství mikroorganismů v přezrálých banánech, které mohou narušit zdraví člověka.  Vyhněte se raději banánem s úplně hnědou slupkou nebo už s pootevřenou.

Nejlepší je konzumovat správné dozrálé, žluté banány s mírnými černými tečkami. Tehdy totiž můžete mít jistotu, že se v něm nachází nejoptimálnější množství zdraví prospěšných látek.