Snídaně jsou nejdůležitějším jídlem dne: Jezte ovesné vločky každý den a sledujte co se stane s vaším tělem

0
(0)

Jan , 18. 06. 2020

Snídaně jsou nejdůležitějším jídlem dne, o tom jste už zřejmě slyšeli.

Pokud si však na snídani budete dávat každý den ovesné vločky, vašemu tělu z toho budou plynout několik extra zdravotní přínosy.

Co obsahují a na co jsou dobré ovesné vločky

Ovesné vločky můžeme bez nadsázky považovat za takovou malou nutriční bombu, která dokáže výrazně zlepšit vaše zdraví.

Lidé je pěstují a konzumují již přes 200 let a kromě zasycení často plnily i roli léku lidové medicíny. Ovlivňují například nemoci střev, nervů, kožní problémy, onemocnění močových cest a mnohé další.

Pokud zahrnete do snídaně ovesné vločky, získáte tím více výhody. V případě, že trpíte dnou (hromaděním kyseliny močové v kloubech), jejich konzumace vám přinese výraznou úlevu od bolestí.

Ovesné vločky jsou bohaté na antioxidanty jako například pro imunitu důležitý stopový prvek selen, vitamin E, kyselina fenolová, kyselina fytová či tokotrienoly.

Kromě toho obsahují i ​​velké množství fosforu, biotinu, vitamínu B1, molybdenu, mědi a hořčíku.

Z maktonutrientov mají vysoký podíl bílkovin. V jednom 2 dcl sklenici vloček se nachází až 13 gramů kvalitních bílkovin a až dvojnásobná doporučená denní dávka manganu.

Co s vaším tělem udělá konzumace ovesných vloček

Ovesné vločky mají nízký glykemický index. Jejich pravidelná konzumace proto zabrání tloustnutí a vzniku obezity.

Poskytují pocit zasycení a zároveň jsou pro tělo dobrým postupně uvolňujícím se zdrojem energie. To znamená, že kalorie z nich se nepřeměňují na tuk a také nedochází k prudkým výkyvům v hladině krevního cukru.

Tuto jejich vlastnost ocení hlavně cukrovkáři, protože jim pomohou regulovat užívání inzulínu.

Konzumace vloček dokáže snížit celkový denní příjem kalorií až o polovičku, protože tělu dodávají energii postupně a zahánějí pocit hladu.

Vědci zkoumali konzumaci potravin s nízkým a vysokým glykemickým indexem na pozdější příjem kalorií během dne. Došli k závěru, že ovesné vločky bránily lidem v přejídání a nadměrném příjmu potravy i během obědů či večeře.

Pokud se během dne člověk cítí plný, protože měl na snídani ovesné vločky, pak mu to pomáhá shodit extra kila a tělesný tuk.

Kromě toho mají ovesné vločky i následující zdravotní přínosy:

  • jsou bezpečná alternativa pro lidi s celiakií a lidí, kteří se vyhýbají lepku (ovesné vločky obsahují méně lepku a jsou i takové, které ho neobsahují vůbec)
  • mají vysoký obsah vlákniny a podporují růst prospěšných střevních bakterií a tím i zdravé trávení
  • snižují riziko rozvoje rakoviny prsu
  • zvyšují imunitní odezvu
  • prodlužují život
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • snižují riziko srdečního infarktu
  • v dětství předcházejí vzniku astmatu

Jak konzumovat ovesné vločky

Ovesné vločky je možné konzumovat několika způsoby.

Nejčastějším je jejich míchání s mlékem nebo jogurtem. Přestože tento způsob není úplně špatný, není však ani nejšťastnější, protože mléko a vločky jsou potraviny s odlišným způsobem trávení a neměly by proto navzájem míchat.

Lepším způsobem je namočit je do vody a přichutit jejich medem, sušeným ovocem, skořicí nebo citronovou šťávou. Případně použít vzájemnou kombinaci uvedených přísad.

Je možné také z nich udělat ovesnou kaši (anglicky porridge nebo poridž), avšak tepelnou úpravou se v nich zničí některé prospěšné vitamíny. Proto čím méně vaření, tím lépe.