Skutečná pravda o produktu, který má každý doma. Všechno, co byste měli vědet o medu!

0
(0)

Bláha Tomáš , 07. 12. 2018

“Při ohřevu ztratí med všechny své užitečné vlastnosti,” tato informace je známa v nejedné knize o včelařství a kulinářské oblasti. Bohužel, někdy je těžké vzdát se medu v kombinaci s lahodným čajem! Když se však med přidá do horkých nápojů a jídel, přemění se na obyčejný cukr.

Co tedy dělat? Ohřívat ho nebo ne?

Názory se rozcházejí: někteří se domnívají, že se tehdy med stává karcinogenem a druzí ignorují všechna upozornění. Rozhodli jsme se zjistit, co se děje s medem při zahřátí a jak nebezpečný může být pro tělo.

8 zajímavých faktů

Teplo

Když se med zahřívá, uvolňuje ze sebe hydroxymethylfurfural, což je látka, která patří k potencionálním karcinogenům. Ve skupině jedů působí na 9. místě a prakticky nelze vyloučit z těla ven. Má vliv na centrální nervový systém a podporuje rozvoj zhoubných nádorů.

Sladkosti a jiné potraviny

Zmíněná látka je přítomna ve všech sladkostech, které se ohřívali při procesu výroby! To zahrnuje i pečivo, kompoty, cukrovinky nebo džemy. Nicméně rekord s obsahem této látky drží instantní káva.

Obsah hydroxymethylfurfuralu

Porovnáme-li výrobky podle obsahu hydroxymethylfurfuralu, med není nejnebezpečnější. Sladká limonáda obsahuje 300mg / kg, pražená káva 2000mg / kg a med pouze 25mg / kg.

Denní norma

Vědci přepočítali přípustnou denní normu, kterou můžeme přijmout bez poškození. Jedná se o 2 mg / kg tělesné hmotnosti.

Teplo

V případě, že med ohříváte na teplotu 45 ° C, jeho enzymy se ničí a tím pádem ztrácí na své hodnotě. Nicméně, když teplota převyšuje 60-80 ° C, pak se z něj stává karcinogenní produkt. Toto je důvod, proč se nedoporučuje přidávat do teplých nápojů jakým je čaj, vařené mléko či svařené víno.

Kvalita

Čím více je med vystavován působení tepla, tím více se jeho kvalita zhoršuje.

Vodní lázeň

Med pomáhá tehdy, když se jedná výhradně o čerstvý produkt, bez tepelné úpravy. Pokud si ho přesto musíte někdy ohřát, proveďte to pomocí vodní lázně. Aby neztratil své prospěšné vlastnosti, teplota by neměla přesáhnout 40 ° C.

Skladování

Studie ukázaly, že med se znehodnocuje nejen přehnaným ohříváním, ale také skladováním při teplotě vyšší než 20 ° C.

Jelikož se jedná o užitečný produkt, nedovolme, aby se nesprávným zacházením znehodnotil a poškodil tak i naše zdraví. Vynechejte zbytečné rozpouštění medu při vysokých teplotách a užívejte si jeho pravou chuť.

👍 Tento návod je užitečný