Málokdo ví, že šeřík není jen na okrasu. Jde o výbornou přísadu do čajů a můžete mít z něj ten nejlepší jarní sirup . Nejde však jen o tu jedinečnou chuť. Šeříkový sirup je ohromný i pro zdraví.
Na co je sirup z šeříku dobrý?
- pomáhá při bolesti hlavy a migréně,
- zklidňuje podrážděný žaludek,
- zrychluje metabolismus,
- odstraňuje bolest v krku a mandlí,
- pomáhá při revmatismu,
- má protizánětlivé, antimikrobiální a antibakteriální vlastnosti,
- má zkrášlující účinky a zpomaluje předčasné stárnutí pleti,
- detoxikuje,
- má příznivé účinky na psychiku, zklidňuje a působí proti stresu.
šeříková sirup
potřebujeme:
20 větviček šeříku (nejlépe, pokud květiny nejsou zcela rozkvetlé, tehdy je sirup nejlepší)
1 litr vody
750 g -1 kg kr. cukru (můžete použít i třtinový sirup)
30 g kyseliny citrónové
1 citron důkladně umytý a nakrájený na koleiska
Postup:
Z květů potřebujeme jen okvětní lístky - ty musíme z větviček jednoduše obrat - je to sice pracné, ale stojí to za to.
Vodu dáme na plamen s cukrem - necháme sevřít a na mírném plameni povaříme asi 5 minut. Potom přidáme kyselinu citrónovou a nakrájený citron. Připravíme si asi 3 litrovou nádobu, dáme do ní kytičky a zalijeme cukrovým sirupem. Necháme louhovat 3 dny v chladné místnosti, pak scedíme a prelejme do čistých nádob. Skladujeme v chladu. Chcete-li prodloužit trvanlivost, přidejte špetku kyseliny sorbové.