Sezona máty začíná! Připravte si lahodný sirup, pro který najdete využití celý rok.

0
(0)

Dalibor , 02. 06. 2021

Máta peprná roste skoro všude. Mnoho zahrádkářů jí říká zázračný plevel, který se rozrůstá velmi rychlým tempem. Pokud si z máty chceme připravit sirup, který si zachová nejvíce prospěšných látek, neměli bychom ho vařit.

Takový sirup si pamatujete možná i od vaší babičky

Možná vám jej dávala do čaje, když vás bolelo v krku nebo vám bylo nevolno od žaludku. Takže pokud si jej uděláte i vy, budete mít skvělého pomocníka při bolestech žaludku, ale i při špatném trávení. Je také ideálním pomocníkem pro bolest v krku, při chřipce, rýmě, dokonce sirupem můžete obohatit limonády, letní drink, osladit sirupem dezert, můžete jej využít na desítky různých způsobů. Takže pokud máte velkou úrodu máty, jistě na nic nečekejte a natrhejte ji na sirup. Tento lahodný sirup doporučujeme skladovat na tmavém a chladném místě nejlépe ve skleněných lahvích. 

Co obsahuje máta, a jaké má účinky?

Mátu poznáme všichni. Má typickou vůni peprmintu a krásné do špičky tvarované listy, které obsahují až dvě procenta silic, z nichž jsou zastoupené silice mentolu a menthonemu - přibližně šedesát procent. Dále obsahuje třísloviny, hořčiny, flavonoidy a kyselinu octovou. Jedná se o účinnou a vysoce výživnou rostlinu. Obsahuje až čtyřicet účinných látek. Je kořeněná a příjemně chladivá, dokonalá pro letní osvěžení. Dále dokáže podpořit trávení a odstranit zácpu, zklidní podrážděný žaludek, pokud sníte něco špatného či hůře stravitelného, dokáže uvolnit napětí a při pravidelném pití působí jako anestetikum, pomůže při bolestech hlavy, menstruačních bolestech, preventivně působí proti pálení žáhy a je dokonalá do pokrmů, drinků i dezertů. Připravte si z máty peprné sirup, který budete moci využít pro více účelů.

Připravte si tyto suroviny:

  • Máta peprná 2 hrsti
  • Citron 1 kus
  • Voda 1 litr
  • Třtinový nebo nejlépe kokosový cukr 750 gramů - lze použít i bílý
  • Kyselina citronová 1 sáček

Postup přípravy sirupu:

Nejdříve bychom rádi upozornili na to, abyste sehnali citron v BIO kvalitě bez chemické úpravy, abyste nemuseli pít sirup, který obsahuje pesticidy a jiné chemické látky, které zdraví neprospívají. Citron pořádně umyjte a nakrájejte na tenké plátky. Poté si umyjte mátu a otrhejte její lístky, které namočíte do předem převařené a vychlazené vody. Nyní vodu s mátou a citronem zakryjte a nechte louhovat do dalšího dne. Druhý den do sirupu přidejte všechen cukr a přelijte do hrnce. Směs zahřívejte nanejvýš na sedmdesát stupňů. Při této teplotě nezničíte veškeré prospěšné látky, a navíc sirup déle vydrží. Jakmile se cukr rozpustí, přeceďte mátu i citron a sirup nalijte do skleněných a vyvařených lahví. Otočte dnem vzhůru a nechte tak vychladnout. Poté skladujte na tmavém a chladném místě, nejlépe však v lednici nebo studeném sklepě.