S tímto testem zjistíte, zda jsou vaše jablka pokryty rakovinotvorným voskem.

0
(0)

Dalibor , 13. 01. 2020

Příroda nám poskytuje vše, co potřebujeme proto, abychom si udrželi dobré zdraví. Patří mezi to i ovoce, které je stejně sladké jako různé sladkosti, ale pro nás mnohem prospěšnější.

Jablka, hrušky a další druhy ovoce jsou plné vitamínů a minerálů. Bohužel, tak jako jiných věcí na světě, i ovoce jsme dokázali pokazit používáním pesticidů, umělých hnojiv a jiných chemikálií.

Poměrně vážným problémem je aplikace toxického vosku, kterým výrobci a prodejci pokrývají mnohé druhy ovoce.

Používaný vosk totiž pochází ze stejného zdroje, z jakého se vyrábějí motorové oleje, čili z ropy. No a takový vosk je pro náš organismus nadmíru toxický.

Proč pěstitelé používají umělý vosk?

Farmáři a distributoři ovoce si vžilo tento odporný zvyk, kdy aplikují na ovoce umělý vosk. Příčinou je údajně to, aby ovoce déle vydrželo ve skladech.

Během uvedeného procesu odstraní z ovoce jeho přirozený ochranný povlak a místo něj aplikují umělý vosk.

Tvrdí, že se tím snaží ho chránit před plísněmi a bakteriemi, čímž si má takto ošetřené ovoce zachovat déle svoji čerstvost. Pravda je však trošičku jiná.

Umělý vosk zvýrazňuje barvu ovoce a na pohled ho činí atraktivnějším a chutnějším. No a takové ovoce se pak i snadněji prodává. Právě to je hlavním motivátorem prodejců.

V posledním desetiletí se začaly spotřebitelé stále více ptát, zda takový postup je opravdu potřebný nebo, zda se jedná jen o trik, jak obalamutit spotřebitelů.

Složení umělého vosku
Jelikož se v případě vosku nejedná o potravinu, ale jen o pomocnou látku, pěstitelé a prodejci nejsou povinni zveřejňovat jeho složení.

Výsledkem je, že se šíří zprávy o tom, že takový umělý vosk obsahuje několik toxické ingredience. Kromě ropných složek se v něm dokonce našli i takové alergeny jako sója, lepek či mléčné složky.

No a pak samozřejmě jsou to látky jako fungicidy, konzervační činidla, umělá barviva a další věci, které zlepšují vzhled ovoce.

Jde všechno o známé karcinogenní, které v potravinách nemají co hledat.

Test na zjištění, zda ovoce pokrývá umělý vosk


Otázka tedy zní, jak odhalit, zda vaše ovoce pokrývá takový nebezpečný toxický vosk.

Jde o poměrně jednoduchý test. Vezměte vaše ovoce a vylijte na něj velmi horkou vodu - buď z kohoutku, nebo ještě lépe převařenou vodu.

Pokud se povrch ovoce změní z průsvitného na takový, jak je zobrazen na úvodním obrázku, pak je vaše ovoce pokryté umělým voskem.

Můžete se pokusit ho seškrábat nožem dolů, ale nejlepší je takové ovoce vůbec nejíst, protože nikdy se vám nepodaří odstranit nános vosku kompletně.

Jak se vyhýbat ovoci s umělým voskem


Mnohem lepší než zjistit, že jste koupili ovoce pokryté umělým voskem, je takové ovoce vůbec nekoupit.

Ačkoli většina výrobců používá umělý vosk, existují i ​​výrobci, kteří používají přírodní vosk, případně nepoužívají žádný.

Přírodní vosk se vyrábí z věcí jako karnaubský vosk, dřevní pryskyřice nebo včelí vosk. Navíc neobsahuje žádné pesticidy, fungicidy, umělé konzervanty, ani žádné ropné produkty.

Nejlepší je proto kupovat sezónní ovoce od drobných lokálních pěstitelů (babky na tržišti, které predávjúa věci z vlastní zahrady) nebo potom v obchodech s bio potravinami.

Vždy se však pro jistotu zeptejte na původ prodávaného ovoce a zda neobsahuje umělý vosk nebo jiné postřikové látky.