Obsah článku
V dnešním článku se dozvíte, zda jste dosud vařili rýži správně. Je to totiž běžná příloha v každé domácnosti, ale uvařit skutečně dobrou a zdravou rýži ví jen málokdo. Díky těmto zásadám bude vaše rýže chutnat mnohem lépe a vyhnete se zdravotním rizikům. Nebezpečí totiž spočívá v otravě arsenem, ale ne v otravě zjednodušeným slova smyslu. Váš organismus se touto látkou zahlcuje postupně, což se může projevit v rámci některého onemocnění. Arsen se spojuje s cukrovkou, onemocněním srdce, ale také s největším strašákem této populace - rakovinou. Uškodit může i těhotným ženám i maličkým dětem. Nachází se v uvařené rýži, proto byste měli věnovat velkou pozornost její přípravě.
Jak uvařit dokonalou rýži ?
Japonci a Číňané umyjí rýži před vařením 7x ve studené vodě, aby z ní odstranily jakékoliv škodlivé látky. Tuto metodu lze použít při neplánované přípravě rýže. Ideální však je namočit rýži do většího množství vody a ať ji tak přes noc. Takto připravená rýže je mnohem zdravější.
Takto připravená nasáklá rýže má i další výhodu. Uvaří se mnohem rychleji a bude mít mnohem lepší chuť. Nelepí se a má vynikající konzistenci.
Správný způsob přípravy rýže
Vezměte 1 díl suché rýže a 5 dílů vody. Nechte rýži namočenou v této vodě přes noc. Ráno rýži několikrát omyjte, dokud nebude úplně čistá. Rýži osušte papírovou utěrkou. Vezměte 1 díl rýže a 1,5 dílu vody. Nejlepší je zalít rýži teplou vodou. Přidejte špetku soli, protože sůl zlepší chuť rýže. Přiveďte rýži do varu a ohřev snižte na minimum. Hrnec, nebo pánev zakryjte víkem. Vařte rýži na mírném ohřevu 10 - 15 minut. Nikdy neotvírejte pokličku! Pamatujte: otevřená poklice = zničena rýže. Díky tomuto postupu uvaříte lahodnou, sypkou a zdravou rýži!
Rýži můžete přes noc namočit i do slané vody. Rýže je chutnější a bělejší. Je však třeba dbát i na výběr kvalitní rýže a raději si za ni trochu připlatit. Mnozí výrobci totiž prodávají nekvalitní rýži, která je pak chuťově mdlá a její konzistence je také nevyhovující.
Změňte obyčejnou rýži na delikatesu
Pokud patří rýže mezi vaše oblíbené přílohy, připravte si ji na tento způsob. Je tak dobrá, že vám k ní maso vůbec nebude chybět.
Potřebujeme:
- 1 šálek rýže
- voda
- 1 cibule
- 1 PL rajčatového protlaku
- 3 lžíce oleje
- 1 lžičku červené mleté papriky
- 1/4 lžičky chilli (volitelné, pokud máte rádi pálivé)
- sůl dle chuti
Postup:
Na oleji si osmažíme nakrájenou cibulku do zlatova. Přidejte červenou papriku, chilli a rajčatový protlak.
Vše spolu promícháme a přidáme omytou scezené rýži. Opět důkladně promícháme a osmahneme asi 2 minuty. Ve sklenici vody si rozmícháme sůl a zalijeme rýži.
Přidáme ještě asi půl sklenice vody, zakryjeme pokličkou a vaříme na slabém ohřevu do měkka, asi 16 - 18 minut. Po uvaření rýži promíchejte a servírujte například se salátem. Budete mít chutnou a lehkou večeři. Dobrou chuť!