Starý dobrý řezník radí, jak rozeznat kvalitní maso od toho špatného. Naučte se i vy rozeznat rozdíl.

0
(0)

Dalibor , 29. 07. 2020

Zajisté jste už slyšeli o praktikách velkých potravinových řetězců a masných producentů, kteří napouštějí maso antibiotiky či barvivem, aby vypadalo čerstvě. Někdy tak dokonce maskují již zkažené maso. Jak to poznat?

Všichni se snažíme starat o naše zdraví. Když se nad tím zamyslíte, je to to nejcennější, co máme. Zajisté se s námi shodnete v tom, že jedním z nejdůležitějších faktorů je správná výživa. A proto v obchodě pečlivě vybíráme, aby na našem stole skončily pouze kvalitní potraviny. Maso je důležitá potravina, kterou naše tělo potřebuje. Dodává mu potřebné živiny, díky kterým náš organismus funguje tak, jak má. Sehnat kvalitní maso se ale stává čím dál tím víc obtížnější.

Jak si vybrat maso

Největší problém při výběru masa je v tom, že je velmi často napuštěno antibiotiky či jinými chemickými prostředky. Používání léku za účelem léčení zvířat ze strany chovatelů je pochopitelné, chyba je ale v tom, že těmito látkami dopují i zvířata, která jsou zcela zdravá. To platí jak pro chov dobytka, tak drůbeže. Proč to ale chovatelé dělají?

  • díky antibiotikům jsou zvířata schopna přežít i v těch nejhorších podmínkách
  • urychluje se růst a přibývání svalové hmoty

Nejen slepice jsou chovány v otřesných podmínkách. Chovatelé jim podávají léky, aby tyto podmínky přežily, a navíc jimi několikanásobně urychlují růst zvířat, čímž zvyšují svůj zisk a snižují náklady. Je to tedy pouze chladný kalkul.

V obchodě vybírejte pouze maso, které není vlhké a lepkavé. Čerstvé a kvalitní vepřové by mělo být bledě růžové, hovězí, jehněčí a telecí růžové až temně červené. Maso plné léků působí jako by nemělo žádný tvar. Zdravé maso je naopak pevné a tvar drží. Vybírejte tedy masný produkt, který je pevný.

Udělejte si v prodejně malý test. Jemně na maso zatlačte a uvidíte, zda se maso vrátí do původního tvaru. Pokud zůstane „rozpláclé“, neberte ho. Navíc by z něj neměla téct krev. Možná si myslíte, že na tom zas tolik nesejde. To se ale mýlíte!

Jak antibiotika v mase působí na člověka

Sebemenší dávka antibiotik může u člověka vyvolat silnou a nebezpečnou alergickou reakci. Navíc pokud si budete maso napuštěné antibiotiky dopřávat často, snížíte účinnost antibiotik na vaše tělo a zhoršíte si odolnost vůči různým zákeřným virům a bakteriím. Špatné maso je hrozbou pro vaši imunitu. Pokud maso obsahuje větší dávku antibiotik, koledujete si o malér.

Vašemu tělu doslova naruší rovnováhu mikroflóry, která se nachází ve vašich střevech. Ta přímo ovlivňuje nejen vaše fyzické zdraví. Vědci prokázali, že střevní mikroflóra je přímo propojená i s centrální nervovou soustavou, a tedy i s vaším mozkem. Navíc je centrem imunitního systému. Je tedy ve vašem zájmu být při nákupu masných produktů opatrný.