Řepa je velice zdravá zelenina, která se používá při léčbě mnoha chorob, nemocí a zdravotních stavů všech druhů.
Řepa má tmavě červenou barvu, která pochází z anthocyaninů, speciálních sloučenin, které mají silné protirakovinné a detoxikační vlastnosti.
Řepa jse skvělá pro Vaše srdce!
Řepa obsahuje betain, přírodní protizánětlivou látku, která dokáže udržet Váš kardiovaskulární systém zdravý. Tato zelenina obsahuje také důležité vitamíny a minerály, jako jsou vitamíny B1, B2, B12 a C, jakož i hořčík, draslík, fosfor, měď, jod a železo, což je důvod, proč je to tak skvělý přírodní prostředek proti anémii.
Červená řepa se často používá k detoxikaci těla, protože má schopnost extrahovat toxiny z organismu. Obsahují také antioxidanty, které jsou skvělé detoxikační látky, stejně jako celulóza a pektin, což je zvláštní typ vlákniny, který pomáhá zlepšit trávení. Řepa také pomáhá předcházet onemocnění jater. Jedná se o druh zeleniny, který je rovněž užitečný pro sportovce, protože zvyšuje výkon a vytrvalost během cvičení.
Řepa a krevní tlak
Řepa stimuluje průtok krve, reguluje cholesterol a krevní tlak a stimuluje správnou funkci jater. Pomáhá zpomalit proces stárnutí a také chránit krevní cévy. Řepu si můžete uvařit, upéct, odšťavnit, ale nejlepší je zkrátka syrová. Při přípravě řepy hlavně nevyhazujte listy – místo toho si je uvařte, protože obsahují vysoký obsah draslíku (644 mg na ½ šálku). Podle několika studií může konzumace jídla bohatého na draslík a vyhýbání se sodíku snížit riziko mrtvice až o 21 %, vedle toho také riziko kardiovaskulárních onemocnění.