Zeleninový salát do sklenic na zimu: Recept, který si zamiluje celá rodina recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 5 porcí
  • 240 minut
Jan, 23. 06. 2025

Hledáte způsob, jak zpracovat přebytek zeleniny ze zahrádky? Tento osvědčený recept na zeleninový salát bez konzervantů je ideální volbou. Zelenina si zachová křupavost i chuť a salát krásně doplní maso, topinku nebo slavnostní večeři. Navíc vydrží po celou zimu – a čím déle odpočívá, tím je lepší.

Pro 5 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava zeleniny Okurky nakrájejte na tenké plátky. Mrkev nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na kolečka. Cibuli nakrájejte na půlkolečka, zelí najemno nakrouhejte. Papriky nakrájejte na tenké proužky, rajčata na menší kousky. Všechnu zeleninu dejte do velké mísy, přidejte nasekané bylinky.
  • Marinování Přidejte cukr, sůl, olej a ocet. Směs důkladně promíchejte, zakryjte a nechte 3 hodiny stát na teplém místě, aby pustila šťávu.
  • Plnění sklenic a sterilizace Připravte si sterilizované sklenice. Salát rovnoměrně rozdělte i s uvolněnou šťávou do sklenic. Uzavřete víčky a sterilizujte ve vodní lázni 20 minut od bodu varu. Po zavaření sklenice zabalte do deky a nechte vychladnout.

Celková doba přípravy: 4 hodiny (včetně odpočinku)

Počet porcí: cca 4–5 sklenic (o objemu 380 ml)

Závěr receptu

Tento domácí zeleninový salát si zachovává krásnou barvu, skvělou chuť a strukturu. Hodí se ke každému jídlu a výborně se doplňuje s masem i pečivem. Navíc je zcela bez chemie – jen zelenina, koření a poctivý postup. Doporučujeme připravit si dvojnásobnou dávku – zmizí rychleji, než čekáte.