Zapečené brambory s mletým masem a sýrem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 65 minut
Jan, 18. 12. 2025

Poctivý rodinný oběd z jednoho pekáče, který vždy zasytí

Zapečené brambory s mletým masem patří mezi osvědčené klasiky české kuchyně. Tento recept kombinuje nastrouhané brambory, šťavnaté mleté maso, restovanou zeleninu a krémovou vaječno-mléčnou zálivku se sýrem. Výsledkem je sytý, voňavý a dokonale propojený pokrm, který se skvěle hodí na rodinný oběd, večeři i přípravu dopředu.

Pro 6 porcí

Ingredience

Masová vrstva:

Bramborový základ:

Zelenina:

Zálivka a vrch:

Jogurtová omáčka:

Postup přípravy

  • Příprava masa Do mísy dejte mleté maso, přidejte 2 vejce, sůl, papriku a pepř. Důkladně promíchejte a nechte stranou.
  • Brambory Brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo, lehce osolte a nechte 15 minut odstát. Poté z nich důkladně vymačkejte přebytečnou tekutinu.
  • Restovaná zelenina Na pánvi rozehřejte trochu oleje, orestujte cibuli dozlatova, přidejte mrkev a restujte ještě 3–5 minut. Odstavte.
  • Zálivka V misce rozšlehejte 3 vejce s mlékem a moukou do hladké, tekuté směsi bez hrudek.
  • Skládání zapékaného jídla Vymažte zapékací mísu olejem. Na dno rozprostřete nastrouhané brambory. Na ně rovnoměrně naneste ochucené mleté maso. Přidejte restovanou cibuli s mrkví. Navrch položte plátky rajčete
  • Zalití a pečení Celý pokrm zalijte vaječno-mléčnou zálivkou, posypte strouhaným sýrem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte přibližně 40 minut, dokud povrch nezezlátne a pokrm není pevný.
  • Jogurtová omáčka Smíchejte zakysanou smetanu, česnek, nasekaný kopr a petržel, osolte a opepřete.
  • Podávání Hotový pokrm nechte krátce odpočinout, poté podávejte přelitý jogurtovou omáčkou a posypaný čerstvými bylinkami.

Počet porcí

6 porcí

Celková doba přípravy

  • příprava: 25 minut

  • pečení: 40 minut

  • celkem: cca 65 minut

Závěr

Zapečené brambory s mletým masem a sýrem jsou sázkou na jistotu, když potřebujete připravit vydatné jídlo pro celou rodinu. Výhodou je jednoduchá příprava, minimum nádobí a možnost obměn podle chuti – přidat můžete například cuketu, papriku nebo jiný druh sýra. Pokrm chutná skvěle i druhý den a je ideální do krabičky.