Vynikající zeleninový salát do sklenic: Bez chemie, konzervantů – i v zimě chutná jako čerstvě připravený! recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 120 minut
Jan, 01. 07. 2025

Chcete si uchovat bohatou úrodu z letní zahrádky i na zimní měsíce? Tento zeleninový salát do sklenic uspokojí mlsné chutě kdekoli a kdykoli. Je křupavý, voňavý a zcela bez zbytečné chemie či konzervantů.

Pro 12 porcí

Ingredience

Do každé litrové sklenice před zavařením:

Postup přípravy

  • Příprava surovin Rajčata, papriku a okurky důkladně omyjte. Rajčata zbavte zelené stopky, zeleninu nakrájejte na kostky nebo hrubší nudličky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. Česnek nasekejte najemno. Bylinky opláchněte a nasekejte.
  • Míchání zeleniny Ve velké míse smíchejte nakrájenou zeleninu s bylinkami. Přidejte sůl a olej, důkladně promíchejte a nechte 30 min odstát, aby zelenina pustila šťávu.
  • Sterilizace sklenic Sklenice a víčka vyvařte nebo sterilizujte v troubě na 100 °C po dobu 10 min. Uschovejte na čistém místě.
  • Plnění sklenic Do každé litrové sklenice pevně namačkejte salát tak, aby nezůstaly velké vzduchové bubliny. Dolijte do poloviny sklenice šťávou z mísy. Přidejte 1 lžičku cukru a 1 lžičku octa. Sklenice pevně uzavřete.
  • Zavařování Na dno velkého hrnce položte utěrku, postavte sklenice, přilijte vodu do poloviny jejich výšky. Přiklopte poklicí a od začátku varu sterilizujte 35–40 min.
  • Chlazení a skladování Horké sklenice otočte dnem vzhůru a nechte pod dekou pomalu vychladnout (minimálně 12 h). Skladujte v chladu a tmě.

Počet „porcí“

3 – 4 litrové sklenice (cca 12 porcí jako příloha)

Celková doba přípravy

  • Příprava zeleniny a bylinek: 30 min

  • Namočení okurek a macerace salátu: 4 h (včetně 30 min promíchání)

  • Plnění a sterilizace sklenic: 1 h

  • Chlazení sklenic: minimálně 12 h

  • Celkem aktivně: ~2 h (plus doba macerace a chlazení)

Závěr receptu

Tento zeleninový salát do sklenic vás přesvědčí, že tradiční domácí konzervace dokáže uchovat chuť léta i v mrazivých měsících. Bez konzervantů a dochucovadel si vychutnáte autentickou kombinaci rajčat, papriky, okurek a bylinek. Skvělý jako příloha ke grilovanému masu, na topinky či k rychlé večeři.