Voňavý makovník a ořechovník od babičky recept

0
(0)

  • Sředně těžká přípava
  • 4 porce
  • 0 minut
Tomáš, 23. 01. 2019

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Maková nádivka: 300 g máku, rozinky, 1 dcl rumu, citronová kůra, 300g cukru krystal, 1,5 dcl vody. Z cukru a vody uvaříme cukrový sirup (na nit). Do máku zamícháme horký sirup a přidáme 1 dcl rumu a asi 3 proužky citronové kůry.

    Ořechová nádivka: 300 g mletých ořechů, pomerančová kůra, 300 g krystalového cukru, 1,5 dcl vody. Do ořechů zamícháme horký cukrový sirup a asi 3 proužky pomerančové kůry.

    1. Ve vlažném mléce rozpustíme cukr, přidáme kvasnice, připravíme kvásek.
    2. Do vykynutého kvásku přidáme žloutky, prošleháme a přidáme rozpuštěné máslo.
    3. Vše přidáme do mouky a šlehačem (lépe však ručně) zpracujeme těsto.
    4. Vyformujeme 4 stejné bochánky a necháme 30 min. odstát.
    5. Naplníme přípravenou nádivkou.
    6. Nádivku si rozdělte na stejné části (pokud by bylo někde výplně hodně, závin praskne).
    7. Makovou nádivku po natření ještě posypeme rozinkami. Hotový závin potřeme 3 krát rozšlehaným celým vejcem a 1 krát žloutkem.
    8. Dáme na 40-45 minut péct do vyhřáté trouby (160 stupňů).