Voňavý makovník a ořechovník od babičky recept
- Sředně těžká přípava
- 4 porce
- 0 minut
Pro 4 porce
Ingredience
Postup přípravy
-
Maková nádivka: 300 g máku, rozinky, 1 dcl rumu, citronová kůra, 300g cukru krystal, 1,5 dcl vody. Z cukru a vody uvaříme cukrový sirup (na nit). Do máku zamícháme horký sirup a přidáme 1 dcl rumu a asi 3 proužky citronové kůry.
Ořechová nádivka: 300 g mletých ořechů, pomerančová kůra, 300 g krystalového cukru, 1,5 dcl vody. Do ořechů zamícháme horký cukrový sirup a asi 3 proužky pomerančové kůry.
- Ve vlažném mléce rozpustíme cukr, přidáme kvasnice, připravíme kvásek.
- Do vykynutého kvásku přidáme žloutky, prošleháme a přidáme rozpuštěné máslo.
- Vše přidáme do mouky a šlehačem (lépe však ručně) zpracujeme těsto.
- Vyformujeme 4 stejné bochánky a necháme 30 min. odstát.
- Naplníme přípravenou nádivkou.
- Nádivku si rozdělte na stejné části (pokud by bylo někde výplně hodně, závin praskne).
- Makovou nádivku po natření ještě posypeme rozinkami. Hotový závin potřeme 3 krát rozšlehaným celým vejcem a 1 krát žloutkem.
- Dáme na 40-45 minut péct do vyhřáté trouby (160 stupňů).