Vanilkové věnečky z odpalovaného těsta s lehkým krémem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 130 minut
Jan, 09. 09. 2025

Klasické vanilkové věnečky s dutým, vzdušným korpusem a jemným krémem patří mezi nejoblíbenější zákusky. Pečou se z odpalovaného těsta, které krásně vyběhne do zlatých kroužků. Krém postavíme na pudinku, po vychladnutí ho našleháme s máslem – výsledkem je hladká, stabilní náplň s výraznou vanilkou.

Pro 8 porcí

Ingredience

Těsto:

Krém:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Odpalované těsto V hrnci zahřejte vodu se špetkou soli a máslem, jen k jemnému probublávání. Vsypte najednou mouku a na středním ohni silně míchejte dřevěnou vařečkou 3–5 minut, až se z těsta vytvoří hladká koule, dno hrnce se potáhne bílým povlakem a hmota se nelepí. Přendejte do mísy a nechte 10–15 minut zchladnout.
  • Zašlehání vajec Do vlažné odpalované hmoty zašlehejte postupně vejce, jedno po druhém. Šlehejte na nízké otáčky nebo metlou, až je těsto hladké, lesklé a z husté stuhy pomalu padá.
  • Tvarování Těsto přendejte do sáčku s řezanou (hvězdicovou) trubičkou. Na plech vyložený papírem stříkejte pravidelné kroužky o průměru 5–6 cm, s mezerami.
  • Pečení Troubu předehřejte na 200 °C. Pečte asi 20 minut bez otevírání, poté snižte na 170 °C a dopečte 5–7 minut dozlatova. Věnečky mají být lehké, duté a pevné. Ještě teplé je opatrně rozkrojte zubatým nožem napůl a nechte vychladnout.
  • Vanilkový krém Z mléka, Zlatého klasu, vanilkového pudinku, cukru a špetky soli uvařte hustý pudink. Ihned vmíchejte vanilkový cukr, povrch zakryjte fólií na dotek a nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu. Máslo vyšlehejte do pěny a po lžících do něj zašlehávejte studený pudink, až vznikne hladký krém.
  • Naplnění a dokončení Spodní části věnečků naplňte krémem pomocí sáčku, přiklopte vršky a poprašte směsí moučkového a vanilkového cukru.

Celková doba přípravy 2 hodiny 10–20 minut

Počet porcí 16–20 věnečků (podle velikosti)

Tipy pro jistý výsledek

  • Troubu první minuty neotevírejte, těsto by spadlo.

  • Pokud je krém příliš hustý, zjemněte ho lžící smetany; pokud je řídký, krátce vychlaďte.

  • Pudink i máslo musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.

  • Pro sváteční vzhled můžete část cukru nahradit cukrem se skutečnou vanilkou.

Závěr

Vanilkové věnečky jsou ukázkou, že odpalované těsto není složité, když dodržíte pár zásad. Pečlivě odpalte základ, troubu neotvírejte a nechte krém i máslo srovnat teplotu. Odměnou vám budou lehké, duté kroužky s jemným vanilkovým krémem, které se doslova rozplývají na jazyku.