Úžasný kávový zákusek s krémem – bohatá káva, jemný krém a čokoládová poleva recept

0
(0)

  • Sředně těžká přípava
  • 24 porcí
  • 60 minut
Jan, 23. 05. 2025

Šťavnaté těsto nasáklé čerstvou kávou, hedvábný vanilkový krém, nadýchaná bílková vrstva a lesklá čokoládová poleva. Tento dezert potěší milovníky kávy i čokolády a stane se hvězdou každé oslavy.

Pro 24 porcí

Ingredience

Na kakaové těsto:

Na kávovou nasákací vrstvu:

Na vanilkový krém:

Na bílkovou nádivku:

Na čokoládovou polevu:

Postup přípravy

  • Příprava kakaového těsta Žloutky utřete s cukrem do nadýchané pěny. Postupně vmíchejte vodu a olej. Mouku smíchejte s kukuřičným škrobem, práškem do pečiva a kakaem, prosijte a zlehka zapracujte do žloutkové směsi. Nakonec do těsta opatrně zapracujte sníh z bílků.
  • Pečení korpusu Těsto rovnoměrně rozetřete na plech vystlaný pečicím papírem (30 × 40 cm). Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20–25 minut. Vychladlý korpus rozdělte na dvě části.
  • Nasákání kávy Spodní část korpusu propíchněte vidličkou a rovnoměrně polijte horkou kávou. Nechte chvíli vsáknout.
  • Příprava vanilkového krému V menším hrnci rozmíchejte hladkou mouku a vanilkové pudinky v menším množství mléka, zbytek mléka přiveďte k varu se špetkou cukru. Vmíchejte pudinkovou směs a vařte 2 minuty do zhoustnutí. Nechte mírně vychladnout do vlažna a po částech zašlehejte změklé máslo do hladkého krému.
  • Příprava bílkové nádivky V menším kastrůlku svařte vodu s cukrem do 115 °C („měkký ball“). Bílkům ušlehejte dotuha pevný sníh a za stálého šlehání pomalu přilévejte horký cukrový sirup. Šlehejte, až vznikne lesklá, pevná sněhová hmota.
  • Vrstvení dezertu Na kávou prosáklý spodní korpus rozetřete vanilkový krém, přiklopte druhou část těsta. Na vrstvu těsta naneste bílkovou nádivku a uhlazujte špachtlí.
  • Příprava čokoládové polevy Čokoládu nalámejte a spolu s olejem rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce na nízký výkon. Polevu nalijte na povrch zákusku a rovnoměrně rozetřete.
  • Chlazení Dezert nechte minimálně 4 hodiny v lednici, ideálně přes noc, aby všechny vrstvy ztuhly a chutě se propojily.
  • Krájení a servírování Pomocí ostrého nože nakrájejte na 24 kousků. Podávejte vychlazené, případně ozdobené kávovými zrny nebo hoblinkami čokolády.

Celková doba přípravy a počet porcí

  • Aktivní příprava: 60 min

  • Pečení: 25 min

  • Chlazení: min. 4 h

  • Celkem: cca 5 h

  • Počet porcí: 24 řezu

Závěr

Tento kávový zákusek s krémem nabízí bohaté vrstvy kontrastních chutí: jemný krém, výraznou kávu i hedvábný bílek, to vše pod čokoládovým leskem. Přestože příprava vyžaduje pečlivost, výsledek je vynikající a okouzlí hosty i rodinu. Vyzkoušejte tento dezert jako hlavní bod odpolední kávičky či slavnostní tabule a užijte si luxusní kombinaci textur a aromat.