Tvarohový koláč Izaura – vláčný retro zákusek z dětství recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 80 minut
Jan, 20. 05. 2025

Tvarohový koláč Izaura patří mezi klasické retro recepty, které si zaslouží čestné místo na každém slavnostním stole. Spojení kakaového korpusu s bohatou tvarohovou náplní a svěží citronovou polevou tvoří dezert, který si zamilují nejen pamětníci, ale i mladší generace. Tento šťavnatý koláč je ideální k nedělní kávě, na oslavy i jako sladké potěšení během týdne.

Pro 10 porcí

Ingredience

Kakaové těsto:

Tvarohová náplň:

Citrónová poleva:

Postup přípravy

  • Příprava kakaového těsta: Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. V hrnci zahřejte máslo, vodu, cukr a kakao, míchejte, dokud nevznikne hladká hustá směs. Nechte vychladnout. Do vychladlé směsi zašlehejte žloutky. Přidejte mouku s práškem do pečiva a promíchejte do hladkého těsta. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Polovinu těsta nalijte do vymazaného plechu.
  • Příprava tvarohové náplně: Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem, přidejte pudinkový prášek a máslo, dobře promíchejte. Vmíchejte tvaroh a nakonec opatrně zapracujte sníh z bílků. Tvarohovou náplň rozetřete rovnoměrně na kakaové těsto.
  • Dopečení: Navrch nalijte druhou polovinu kakaového těsta. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 50 minut. Nechte zcela vychladnout.
  • Příprava polevy: V misce smíchejte citronovou šťávu s práškovým cukrem tak, aby vznikla hladká poleva. Nalijte ji na vychladlý koláč a rovnoměrně rozetřete.

Postup přípravy

Celková doba přípravy: cca 80 minut

Počet porcí: 20–24 kusů

Závěr

Tvarohový koláč Izaura je opravdová lahůdka, která v sobě spojuje chuť nostalgie a kvalitu poctivé domácí cukrařiny. Skvěle se hodí na rodinné oslavy, k odpolednímu čaji nebo jako sladká odměna. Je vláčný, vydatný a zároveň osvěžující díky citronové polevě. Uložte si tento recept mezi své oblíbené – zaručeně se k němu budete vracet.