Tvarohové a ořechové koláčky jako od babičky: Nadýchané, křehké a neodolatelné recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 1 porce
  • 30 minut
Jan, 02. 05. 2025

Tvarohové a ořechové koláčky jsou tradiční českou pochoutkou, která potěší každého milovníka sladkého. Jejich jemné máslové těsto v kombinaci s bohatou ořechovou a svěží tvarohovou náplní vytváří dokonalý chuťový zážitek. Tento recept je ideální pro sváteční chvíle, rodinné oslavy nebo jen tak k odpolední kávě.

Pro 1 porce

Ingredience

Na těsto:

Na ořechovou náplň:

Na tvarohovou náplň:

Postup přípravy

  • Těsto: Z tvarohu, másla, mouky, prášku do pečiva, vanilkového cukru, soli a citronové kůry vypracujte hladké těsto. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky. Nechte odpočinout v lednici aspoň 2 hodiny.
  • Ořechová náplň: Ořechy povařte v mléce. Přidejte povidla, máslo, rum, citronovou kůru, skořici a med. Zahustěte trochou strouhanky, aby směs držela tvar.
  • Tvarohová náplň: Tvaroh smíchejte s vejcem, cukrem, solamylem a citronovou kůrou.
  • Tvarování: Těsto vyválejte na cca 4 mm a vykrajujte kolečka (cca 5 cm). Doprostřed dejte lžičku ořechové nebo tvarohové náplně. Zabalte a uzavřete spojem dolů. Pokládejte na plech s pečicím papírem.
  • Pečení: Pečte při 180 °C asi 15 minut dozlatova.

Celková doba přípravy:

  • příprava: 30 min + 2 hod chlazení těsta

  • pečení: 15 min

  • celkem: cca 2 hod 45 min

Počet porcí:

cca 90 koláčků

Závěr

Tyto koláčky jsou poctivou klasikou, která nikdy nezklame. Díky kombinaci tvarohu a ořechů potěší milovníky tradičních českých chutí. Hodí se jak na slavnostní stůl, tak ke kávě na běžný den.