Svěží tvarohový koláč ze 4 vajec – lehký letní řez hotový raz dva recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 55 minut
Jan, 13. 08. 2025

Rychlý tvarohový koláč: nadýchaný piškot ze 4 vajec, jemný tvarohovo-šlehačkový krém a kakao navrch. Přesné suroviny, postup krok za krokem, časy a počet porcí.

Hledáte dezert, který je lehký, svěží a hotový během chvilky? Tenhle tvarohový koláč staví na jednoduchém piškotovém plátu a krému z tvarohu a šlehačky. Díky krátkému pečení a snadné kompletaci je ideální na léto, k odpolední kávě i jako rychlý moučník pro návštěvu.

Pro 12 porcí

Ingredience

Korpus:

Krém:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Piškotový základ Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem (můžete jemně pokapat olejem). Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem vyšlehejte do velmi světlé, nadýchané pěny (4–6 minut). V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Sypkou směs zlehka vmíchejte do vaječné pěny stěrkou. Těsto rozetřete na plech a pečte cca 10 minut, až špejle vyjde suchá.
  • Krém Tvaroh promíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem. Smetanu vyšlehejte do pevna a zlehka ji zapracujte do tvarohu.
  • Kompletace Vychladlý korpus vyjměte z plechu a podélně rozkrojte na dva stejně velké pláty. Spodní plát rovnoměrně potřete asi 2/3 krému, přiklopte druhým plátem a povrch potřete zbytkem krému.
  • Dokončení Okraje zarovnejte, povrch lehce poprašte kakaem. Dejte na 30–45 minut vychladit, poté krájejte na řezy.

Tip: Pro ještě svěžejší chuť přidejte do krému nastrouhanou citronovou kůru nebo pár lžic meruňkového pyré.

Celková doba přípravy

  • Příprava a míchání: 15–20 minut

  • Pečení: 10 minut

  • Chlazení a kompletace: 30–40 minut

  • Celkem: cca 55–70 minut

Počet porcí

12–16 řezů (podle velikosti)

Závěr

Tvarohový koláč ze 4 vajec je letní klasika bez složitostí: nadýchaný základ, jemný krém a decentní kakao. Vychutnáte si ho hned po vychlazení, ale výborný je i druhý den – řezy krásně drží tvar a zůstávají svěží.