Švestková povidla v troubě téměř bez práce: rychle, voňavě a bez stálého míchání recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 95 minut
Jan, 28. 08. 2025

Pečená švestková povidla v troubě jsou geniálně jednoduchá: žádné dlouhé postávání u plotny, minimum práce a výsledek je dokonale hustý, lesklý a kořeněný. Stačí švestky nasladit postupně během pečení, dochutit skořicí, hřebíčkem a na závěr je rozmixovat s kapkou rumu. Jakmile je jednou vyzkoušíte, ke klasickému dlouhému vaření se nevrátíte.

Pro 6 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava švestek a první pečení Švestky omyjte, vypeckujte, nakrájejte a nasypte do hlubšího pekáče. Pokapejte polovinou octa a vložte do trouby vyhřáté na 250 °C. Pečte 25 minut. Během pečení nemíchejte.
  • První doslazení Vytáhněte pekáč, povrch rovnoměrně zasypte 250 g cukru a vraťte do trouby. Pečte dalších 15 minut (stále bez míchání).
  • Druhé doslazení Opět posypte zbylými 250 g cukru a dopečte 15 minut. Švestky budou výrazně zkaramelizované a zhoustnou.
  • Koření a dochucení Pekáč vyjměte, povrch zasypte skořicí a rozdrceným hřebíčkem, pokapejte zbytkem octa. Ponorným mixérem rozmixujte dohladka. Vmíchejte rum.
  • Zavaření Horká povidla plňte do čistých, sterilních sklenic. Ihned pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru, přikryjte dekou a nechte pozvolna vychladnout.

Skladování a tipy:

  • Sklenice skladujte v chladu, temnu a suchu. Povidla vydrží měsíce až roky.

  • Koření můžete obměnit (špetka badyánu, vanilka), ale se skořicí a hřebíčkem chutnají nejklasičtěji.

  • Rum lze vynechat; dodává ale vůni a zvýrazní ovocné tóny.

Celková doba přípravy:

  • Příprava: 35 minut

  • Pečení: 60 minut

  • Celkem: cca 95 minut

Počet porcí:

  • Výnos: přibližně 4–6 sklenic po 250–300 ml (podle šťavnatosti švestek)

Závěr:

Troubová povidla jsou rychlá, čistá práce a výsledek je konzistentní – bez neustálého míchání a rizika připálení. Využijete je do buchet, koláčů, perníků, na lívance i k sýrům. Při velké úrodě švestek jde o nejpohodlnější způsob, jak si jejich chuť uchovat na celou zimu.