Špagety s žampiony z pánve – jednoduchý recept na dokonalé italské jídlo

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 35 minut
Jan, 13. 11. 2025

Pokud milujete vůni čerstvých hub, česneku a olivového oleje, tenhle recept na špagety s žampiony z pánve si vás okamžitě získá. Je to jídlo plné chuti, vůně a elegance – a přitom ho zvládnete připravit za pár minut. Ideální večeře po dlouhém dni nebo lehký oběd, který potěší každého, kdo má rád poctivou kuchyni s italským nádechem.

Pro 4 porce

Ingredience

Na špagety:

Na doladění (volitelné):

Postup přípravy

  • Příprava špaget: V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody – měla by chutnat jako moře. Vložte špagety a vařte je podle návodu „al dente“, tedy na skus. Po uvaření slijte a nechte si asi jeden hrnek vody z těstovin.
  • Restování žampionů: Zatímco se těstoviny vaří, očistěte žampiony a nakrájejte je na plátky. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a máslo. Přidejte cibuli a restujte 3–4 minuty, dokud nezprůhlední. Poté přidejte česnek a krátce orestujte, aby nezhořkl.
  • Základ omáčky: K cibuli a česneku přidejte žampiony a restujte 7–10 minut, dokud nezezlátnou a nepustí šťávu. Pokud chcete výraznější chuť, přilijte bílé víno a nechte ho odpařit. Tím získáte jemně karamelizovanou chuť s lehkým nádechem kyselinky.
  • Spojení s těstovinami: Do pánve s houbovou směsí přidejte uvařené špagety. Promíchejte a podle potřeby přilijte trochu vody z těstovin, aby se omáčka spojila s těstovinami a nebyla suchá. Dochutťe solí, pepřem a nasekanou petrželkou.
  • Servírování: Podávejte ihned po přípravě, posypané čerstvě nastrouhaným parmazánem. Pro extra chuť můžete přidat pár kapek citronové šťávy nebo pražené piniové oříšky.

Celková doba přípravy

35 minut

Počet porcí

4 porce

Závěr

Špagety s žampiony z pánve jsou důkazem, že i z pár základních surovin můžete vytvořit jídlo, které chutná jako z italské trattorie. Kombinace másla, česneku, olivového oleje a žampionů vytváří bohatou, přesto lehkou omáčku, která se krásně obalí kolem těstovin. Skvěle chutná s čerstvým salátem, sklenkou bílého vína nebo křupavým pečivem. Jednoduchý recept, který nikdy nezklame a vykouzlí dokonalou atmosféru Itálie přímo u vás doma.