Skládaný kynutý koláč Štědrák: tradiční hvězda vánoční tabule recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 20 porcí
  • 165 minut
Jan, 04. 12. 2025

Štědrák je koláč, který se kdysi pekl hlavně o Vánocích a Velikonocích jako symbol hojnosti. Spojuje v sobě čtyři nejoblíbenější náplně – makovou, ořechovou, tvarohovou a povidlovou – a výsledkem je nádherně šťavnatý, bohatý dezert, který provoní celý domov. Pokud chcete připravit něco opravdu slavnostního, tenhle recept je přesně ono. Nabízím vám ověřený postup, díky kterému se Štědrák pokaždé povede.

Pro 20 porcí

Ingredience

Kynuté těsto:

Ořechová náplň:

Maková náplň:

Povidlová náplň:

Tvarohová náplň:

Plech:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku a těsta Droždí rozmíchejte v teplém mléce s lžící cukru a nechte 10 minut aktivovat. Mezitím v míse smíchejte mouku, zbytek cukru, sůl a žloutky. Přidejte rozpuštěné vlažné máslo a kvásek. Vypracujte měkké, hladké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte kynout 60 minut.
  • Náplně Každou náplň připravte zvlášť: Maková a ořechová: smíchejte suroviny, horkou vodu přilévejte postupně – konzistence má být hustá, ale roztíratelná. Povidlová: spojte povidla s cukrem a rumem. Tvarohová: promíchejte všechny ingredience do hladkého krému.
  • Sestavení Štědráku Vykynuté těsto rozdělte na pět dílů – čtyři na vrstvy a pátý na mřížku nebo víko. První díl vyválejte na velikost plechu, položte na dno a postupně vrstvěte: povidla, maková náplň, tvarohová náplň, ořechová náplň Každou vrstvu přikryjte tenkým plátem těsta. Z posledního dílu můžete vytvořit ozdobné pruhy nebo celou plochu zaklopit. Povrch pomažte rozšlehaným vejcem.
  • Pečení Pečte v předehřáté troubě 45–50 minut při 180 °C do zlatavé barvy. Nechte vychladnout, aby náplně zpevnily a krájelo se lépe.

Rychlé informace

  • Počet porcí: 20–24 kusů (velký rodinný plech)

  • Doba přípravy: cca 45 minut

  • Doba kynutí: 60 minut

  • Doba pečení: 45–50 minut

  • Celkový čas: cca 2 hodiny 45 minut

Tipy a varianty

  • Do makové i ořechové vrstvy lze přidat rozinky namočené v rumu.

  • Pokud nechcete čtyři náplně, můžete některou vynechat a udělat dvojkombinaci.

  • Ještě lepší je připravit Štědrák den předem – chutě se propojí a koláč zvláční.