Rychlé a jednoduché krémeše z listového těsta recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 45 minut
Jan, 24. 01. 2025

Pokud máte chuť na něco sladkého, co se rychle připraví a zmizí doslova během chvíle, krémeše z listového těsta jsou skvělou volbou. Tento recept je nejen rychlý a jednoduchý, ale také velmi chutný. S kombinací křehkého listového těsta a jemného citronového krému si pochutná celá rodina.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Vanilkový krém:

Šlehačková vrstva:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Upečeme listové těsto Předehřejte troubu na 200 °C. Každý plát těsta rozválejte na tenko (cca 2–3 mm) a důkladně propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafouklo. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 10–15 minut, dokud těsto nezezlátne a není křupavé. Nechte oba pláty úplně vychladnout.
  • Připravíme vanilkový krém V části mléka rozmíchejte pudinkové prášky, žloutky a cukr. Zbylé mléko přiveďte k varu. Do vařícího mléka vlijte pudinkovou směs a za stálého míchání uvařte hustý krém. Sejměte z plotny, vmíchejte máslo a promíchejte do hladka. Nechte krém vychladnout na pokojovou teplotu, občas promíchejte, aby se nevytvořil škraloup.
  • Vyšleháme šlehačkovou vrstvu Vychlazenou smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem. Pokud chcete, přidejte ztužovač – vrstva bude stabilnější a lépe se bude krájet. Šlehačku uložte do lednice do použití.
  • Sestavení krémešů Spodní plát upečeného těsta položte na tác. Rovnoměrně rozetřete vanilkový krém. Na krém naneste šlehačku a jemně uhlaďte. Navrch položte druhý plát těsta. Hotový dezert dejte minimálně na 3 hodiny do lednice, ideálně přes noc.
  • Krájení Před krájením použijte ostrý nůž s pilkou nebo nůž nahřátý v horké vodě. Krémeše krájejte na čtverečky 6×6 cm nebo podle toho, jak velké řezy chcete.

Rychlé informace

Počet porcí: 12–16 krémešů

Doba přípravy: 25 minut

Doba pečení: 20–25 minut

Doba chlazení: min. 3 hodiny

Celkový čas: cca 3,5 hodiny

Tipy a varianty

  • Do krému můžete přidat 1 lžičku vanilkové pasty pro intenzivnější vanilkovou chuť.

  • Šlehačku lze nahradit jemným mascarpone krémem (250 g mascarpone + 200 ml šlehačky).

  • Horní plát lze před položením předkrájet, krémeše se pak nebudou deformovat při krájení.