Recept na neslazené kynuté těsto – univerzální základ pro koláče i buchty recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 75 minut
Jan, 28. 05. 2025

Neslazené kynuté těsto je skvělý základ pro sladké i slané pečivo. Díky jednoduché přípravě, dokonalé struktuře a měkkosti se hodí pro koláče, buchty i záviny. V tomto článku najdete nejen přesný postup, ale i tipy, jak těsto skladovat a využít v různých receptech.

Pro 12 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Aktivace droždí Nalijte teplé mléko do velké mísy, přidejte droždí a metličkou promíchejte, až se zcela rozpustí.
  • Přidání základních surovin Do mléčné směsi vmíchejte cukr, sůl a část prosáté mouky. V jiné misce smíchejte rozpuštěné máslo s vejci. Dbejte, aby máslo nebylo příliš horké. Hotovou máslovou směs přidejte k rozkvašenému základu.
  • Míchání a hnětení Postupně zašlehávejte zbytek mouky. Ke konci těsto přendejte na pomoučený vál a hněťte rukama 3–5 minut, dokud nebude hladké a elastické.
  • Zavěření olejem a první kynutí Do vyhněteného těsta zapracujte slunečnicový olej a hněťte další 2 minuty. V míse lehce potřené olejem těsto zakryjte utěrkou a nechte 30–40 minut kynout na teplém místě.
  • Prohnětení a druhé kynutí Nakynuté těsto krátce prohněťte, rozdělte na požadované díly (např. na 12–15 housky či 2 plechy koláčů), zakryjte a nechte dalších 30 minut kynout.
  • Další použití a skladování Těsto je nyní připravené k dalšímu zpracování (plnění, tvarování). Pokud pečivo neplánujete ihned upéct, rozdělte těsto na díly, zabalte do sáčků a uchovávejte v mrazáku až 3 dny.

Časová náročnost a počet porcí

  • Příprava a hnětení: 15 minut

  • První kynutí: 30–40 minut

  • Druhé kynutí: 30 minut

  • Celkem: cca 1 h 15 min

  • Výnos: těsto na 12–15 buchet nebo 2 velké plechy koláčů

Závěr

Neslazené kynuté těsto představuje univerzální základ, který se hodí jak pro tradiční koláče s ovocem, tak pro slané varianty se sýrem či šunkou. Díky snadné přípravě a možnosti skladování v mrazáku jej můžete mít vždy po ruce. Vyzkoušejte jej a obohaťte své pečení o poctivý domácí základ.