Recept na nejlepší moravské koláče: Vláčné a měkké jako obláček recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 90 minut
Jan, 13. 03. 2025

Moravské koláče jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů tradiční české kuchyně. Tento recept pochází přímo od kamarádky z Moravy, a tak vám přinášíme originální verzi, která je zaručeně fantastická. Koláče jsou vláčné, měkké a plné chutné náplně, kterou si můžete přizpůsobit podle vlastní chuti. Pokud hledáte recept, který se hodí pro každou příležitost, tento je ideální!

Pro 12 porcí

Ingredience

Na kvásek:

Na těsto:

Na náplň:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Z droždí, cukru a vlažného mléka připravíme kvásek. Necháme ho vzejít asi 10 minut, dokud nezačne bublat.
  • Příprava těsta: V míse vařečkou utřeme změklé máslo s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, žloutky a cukrem. Do mísy přidáme mouku a sůl, a nakonec vmícháme kvásek. Přidáme citronovou kůru a smetanu, kterou jsme si vyšlehali z 250 ml smetany. Těsto důkladně mícháme, dokud se nespojí do hladké hmoty.
  • Kynutí těsta: Těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě po dobu asi 45 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
  • Tvarování koláčů: Po vykynutí těsto rozválíme na plát o tloušťce přibližně ½ cm. Nakrájíme ho na čtverce a do středu každého dáme lžičku náplně. Poté každý čtverec stočíme do kuličky a uložíme na plech vymazaný tukem, spojem dolů.
  • Dokončení koláčů: Uprostřed každé kuličky uděláme důlek a potřeme ji rozšlehaným vejcem. Do důlku pak navrstvíme zvolenou náplň (makovou, povidlovou, tvarohovou nebo ořechovou). Necháme koláče ještě 15 minut odpočinout, než se trouba zahřeje.
  • Pečení: Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme koláče asi 20 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.

Závěr:

Moravské koláče jsou skvélé nejen jako dezert k čaji, ale také na různé oslavy a rodinné sešlosti. Tento recept vám přináší tradiční chuť, která vás vrátí zpět do dětství. Když jsou čerstvě upečené, rozplývají se na jazyku a každý si může vybrat tu svou oblíbenou náplň. Určitě tento recept vyzkoušejte a užijte si domácí pečení!

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut

Počet porcí: 20-25 kusů