Přímo dokonalý tvarohový koláč, který ulahodí nejen chuťovým buňkám, ale také samotným očím. Vzhled ala šachovnice Vás zkrátka dostane! recept
- Sředně těžká přípava
- 12 porcí
- 85 minut
Pokud hledáte dezert, který potěší nejen chuťové buňky, ale také oko, tvarohovo-čokoládový šachovnicový koláč je tou správnou volbou. Jeho elegantní vzhled a bohatá chuť si získají srdce každého, kdo ho ochutná. Uvidíte, že s tímto receptem se váš život bez sladkého stane o něco sladším!
Pro 12 porcí
Ingredience
Na těsto:
Na náplň:
Na polevu:
Postup přípravy
- Příprava těsta: V misce smíchejte mléko, kakao a cukr. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte směs mléka. Vařte, dokud se všechny ingredience dobře propojí. Nechte směs vychladnout a poté přidejte mouku, prášek do pečiva a vejce. Vše důkladně promíchejte metličkou nebo elektrickým mixérem na nízké otáčky.
- Pečení těsta: Připravte formu na pečení (25 × 35 cm) a vyložte ji alobalem nebo pečícím papírem. Těsto nalijte do formy rovnoměrně a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Po upečení nechte těsto krátce vychladnout a poté opatrně vyjměte z formy.
- Příprava náplně: V míse vymíchejte máslo, moučkový cukr a žloutky. Pomalu přidávejte tvaroh a smetanu a šlehejte do hladké konzistence. Na závěr přidejte bílky a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte. Směs dejte na chvíli do ledničky.
- Skládání koláče: Vychlazené čokoládové těsto nakrájejte na asi 10 rovných pásů. Vystelte pečící formu alobalem nebo pečícím papírem a skládejte čokoládové pásy do formy ve stejné vzdálenosti od sebe. Volná místa vyplňte připravenou tvarohovou náplní. Opakujte proces skládání, abyste vytvořili druhé patro a dosáhli efektu šachovnice.
- Příprava polevy: V malém hrnci nebo ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem (doporučujeme směs mléčné a hořké čokolády v poměru 1:1). Polevou potřete hotový koláč a nechte ztuhnout v ledničce alespoň na půl hodiny.
- Dokončení: Můžete ozdobit strouhanou čokoládou.