Plněné zelné listy s mletým masem a rýží recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 45 minut
Jan, 15. 09. 2025

Starý osvědčený recept našich (pra)babiček, který voní domovem. Šťavnaté závitky z listů hlávkového zelí plněné mletým vepřovým a rýží, podušené na vrstvě kysaného zelí – syté, voňavé a vždycky vděčné jídlo pro celou rodinu.

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Předpříprava zelí Celé hlávky dejte na 3–5 minut do vroucí vody, aby listy změkly a šly snadno oddělit. Sloupnuté listy vraťte na 2 minuty do vroucí vody, sceďte a osušte. Tlustší žebra na listech lehce seřízněte nožem.
  • Náplň Mleté maso promíchejte s předvařenou rýží, vejci, solí, pepřem a sladkou paprikou (případně kmínem a česnekem). Míchejte, až se suroviny rovnoměrně propojí.
  • Balíčky Na každý list dejte 1½–2 lžíce náplně, boční strany přehněte dovnitř a pevně zarolujte do závitku.
  • Skládání a dušení Dno širokého hrnce nebo pekáče pokryjte vrstvou kysaného zelí. Těsně vedle sebe naskládejte závitky švem dolů, případně proložte další vrstvou kysaného zelí. Zalijte horkou vodou či vývarem tak, aby sahal asi do ⅓ výšky závitků.
  • Tepelná úprava Pod pokličkou duste na mírném varu 10–15 minut. Poté můžete: dokončit na plotně dalších 20–30 minut, nebo dopéct v troubě při 180 °C zhruba 25–30 minut, aby chutě krásně prolnuly.
  • Servírování Podávejte horké s kysaným zelím zespodu nádoby, vařenými bramborami, kaší nebo čerstvým chlebem. Výborné jsou i druhý den po ohřátí.

Celková doba přípravy 35–45 minut práce + 40–50 minut dušení/pečení

Počet porcí: 10

Tipy Redaktora:

  • Pokud jsou listy menší, balte do dvou přes sebe – závitky lépe drží tvar.

  • Část vody nahraďte jemným vývarem; chuť bude plnější.

  • Na lehce pikantní verzi přidejte do náplně špetku pálivé papriky.

Závěr:

Holubky jsou poctivá klasika, která se vrací na stůl z dobrého důvodu – jednoduché suroviny, přitom hluboká, domácká chuť. Připravte velký pekáč, nechte jídlo vydechnout a užijte si vůni, která vás přenese do kuchyní našich babiček. A klidně udělejte víc – ohřáté chutnají ještě lépe.