Pikantní salát z chilli papriček a cibule: Bez konzervantů, ale s pořádnou chutí! recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 45 minut
Jan, 19. 06. 2025

Milujete ostré chutě a hledáte domácí recept bez chemie? Tento salát z chilli papriček a cibule v sladkokyselém nálevu je výbušný, plný aroma a ideální k masu, topinkám nebo do burgerů. Jeho příprava je překvapivě jednoduchá a výsledek stojí za to – pálivý, voňavý a naprosto návykový!

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava papriček Papričky omyjte, zbavte stopek a podle chuti i semínek. Nasekejte je nadrobno nebo rozmixujte. Doporučujeme použít rukavice – kapsaicin z chilli pálí i po kontaktu s pokožkou.
  • Krájení cibule Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, případně použijte kuchyňský robot. Smíchejte s nasekanými papričkami.
  • Vaření nálevu Do hrnce nalijte ocet, vodu, přidejte sůl, cukr, koření a krátce povařte (1–2 minuty). Nechte chvíli odstát.
  • Plnění sklenic Do čistých, sterilizovaných sklenic rozdělte paprikovo-cibulovou směs. Zalijte horkým nálevem až po okraj.
  • Uzavření Sklenice ihned uzavřete víčky. Pro delší trvanlivost doporučujeme ještě zavařit ve vodní lázni po dobu 15 minut.

Celková doba přípravy: cca 45 minut

Počet porcí: 4–5 sklenic (objem 300–400 ml)

Servírování

Salát podávejte jako pikantní přílohu k masu, do burgerů, na topinky nebo jen tak ke chlebu s máslem či sádlem. Vynikající je i v zimních měsících – dokonale zahřeje a dodá jídlu říz.

Závěr receptu

Tento pálivý salát je důkazem, že i bez konzervantů a přidané chemie lze připravit trvanlivou, chuťově výraznou a zdravou pochoutku. Sklenice vydrží ve spíži celé měsíce a hodí se i jako originální jedlý dárek. Pokud milujete ostrá jídla, tenhle recept si zamilujete.