Pečený domácí kečup z trouby: Sladkokyselý, voňavý a ideální na zavaření recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 16 porcí
  • 120 minut
Jan, 04. 09. 2025

Máte plnou zahradu rajčat? Tenhle pečený kečup z trouby je rychlý na práci, perfektně koncentruje chuť a skvěle drží barvu. Vše nakrájíte na hluboký plech, necháte se o práci postarat troubu, pak jen rozmixujete a zasterilujete. Výsledek je hustý, kořeněný a přesně tak sladkokyselý, jak to má u „domácího kečupu“ být.

Pro 16 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu. Zapněte 200 °C (horní/dolní ohřev).
  • Vše na plech. Rajčata, cibuli a papriky nakrájejte na kusy. Rozprostřete na hluboký plech, přidejte cukr, sůl, česnek, nové koření, hřebíček, chilli, papriku, bobkové listy a ocet. Krátce promíchejte.
  • Pečení. Vložte do trouby a pečte cca 90 minut. Během pečení 1–2× promíchejte, aby se suroviny rovnoměrně propekly a zredukovaly.
  • Rozmixujte. Upečenou směs přesuňte do hrnce (bobkový list případně vyjměte) a dohladka rozmixujte tyčovým mixérem. Pro extra jemný kečup můžete propasírovat přes jemné sítko.
  • Dolaďte a krátce provařte. Ochutnejte, případně upravte kyselost (octem) a sladkost (cukrem). Krátce povařte 3–5 minut.
  • Plnění do sklenic. Horký kečup plňte do čistých, vyhřátých sklenic až po okraj, otřete hrdla, pevně zavíčkujte.
  • Sterilace. Sklenice sterilujte ve vodní lázni při 80 °C po 20 minut (u větších sklenic 25 minut). Vyndejte, obraťte víčkem dolů, nechte vychladnout. Skladujte v chladu a temnu. Po otevření uchovejte v lednici a spotřebujte do 2–3 týdnů.

Celková doba přípravy: 2 hodiny

Výnos: cca 1,3–1,5 litru (4–5 sklenic po 300 ml)

Tipy a obměny

  • Kouřová varianta: Přidejte ½ lžičky uzené papriky.

  • Jemnější verze pro děti: Uberte chilli, hřebíček i nové koření zredukujte na polovinu.

  • Hustota: Pokud chcete hustší kečup, nechte po rozmixování ještě pár minut zvolna odpařit bez poklice.

Servírování

Skvělý k hranolkům, grilovanému masu, do burgerů, na pizzu i do omáček. Pečením v troubě získá kečup plnější, karamelovější chuť bez toho, abyste stáli dlouho u plotny.

Závěr

Pečený kečup z trouby je jeden z nejvděčnějších způsobů, jak zpracovat úrodu rajčat. Minimum práce, maximum chuti a spolehlivý výsledek do spíže. Jakmile vyzkoušíte domácí verzi, k kupovanému se budete vracet jen neradi.