Pečené buchty jako od babičky: voňavé, nadýchané a plněné tvarohem i povidly recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 14 porcí
  • 135 minut
Jan, 26. 08. 2025

Pečené buchty jako od babičky – nadýchané kynuté těsto, poctivá náplň z tvarohu nebo povidel, máslová kůrka. Krok za krokem, tipy a časy.

Vůně čerstvě upečených buchet patří k nejmilejším vzpomínkám na dětství. Tenhle osvědčený recept „jako od babičky“ dává vláčné těsto, které krásně drží náplň a na povrchu se jemně leskne máslem. Skvělé na nedělní stůl, ke kávě i do krabičky na cesty.

Pro 14 porcí

Ingredience

Těsto:

Náplně a dokončení:

Postup přípravy

  • Kvásek – Do 100 ml vlažného mléka zamíchejte 1 PL cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít 10–15 minut.
  • Zadělání těsta – Do mísy dejte asi 900 g mouky, 3 PL cukru, sůl, vajíčko a 300 ml vlažného mléka. Přilijte vzešlý kvásek a začněte zpracovávat. Podle potřeby přilévejte zbylé mléko, až vznikne měkké, nelepivé těsto.
  • První kynutí – Mísu zakryjte a nechte kynout 45–60 minut do zdvojnásobení objemu.
  • Náplně – Tvaroh oslaďte kr. nebo moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem do chuti. Druhou náplň tvoří marmeláda/povidla.
  • Tvarování – Vykynuté těsto rozválejte na lehce pomoučené desce na plát cca 1 cm. Nakrájejte na čtverce asi 8 × 8 cm, doprostřed dejte náplň, dobře zaviňte a spojem dolů klaďte na plech vymazaný rozpuštěným máslem. Každou buchtu zlehka potřete máslem.
  • Druhé kynutí – Na plechu nechte buchty 15–20 minut podkysnout.
  • Pečení – Troubu předehřejte na 180 °C. Pečte 25–30 minut dozlatova. Ihned po vytažení potřete povrch rozpuštěným máslem.
  • Podávání – Po vychladnutí můžete poprášit moučkovým cukrem.

Počet porcí: 24–30 buchet (plech 30 × 40 cm)

Celková doba přípravy: cca 2 hodiny 15 minut (včetně kynutí)

Tipy:

  • Do těsta zapracujte zbytek mouky jen podle potřeby; těsto má být měkké a poddajné.

  • Aby náplň nevytékala, spoje vždy pečlivě stiskněte a pokládejte je dolů.

  • Část buchet plňte povidly, část tvarohem – plech bude pestřejší.

Závěr

Klasické kynuté buchty jsou sázka na jistotu. Vláčné těsto, bohatá náplň a máslová vůně zaručí, že z plechu zmizí během chvilky. Recept je jednoduchý, dobře drží tvar i šťavnatost a zvládne ho i začátečník – přesně tak, jak to dělávaly naše babičky.