Pagáče ze zakysané smetany: vláčné kynuté pečivo ideální na oslavy recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 35 porcí
  • 45 minut
Jan, 27. 12. 2025

Pagáče ze zakysané smetany patří mezi nejoblíbenější slané kynuté pečivo na českých stolech. Jsou měkké, krásně nadýchané a díky kombinaci másla a zakysané smetany zůstávají dlouho vláčné. Skvěle se hodí na silvestr, rodinné oslavy, svatby i jako pohoštění pro nečekanou návštěvu.

 

Pro 35 porcí

Ingredience

Těsto:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Nechte jej na teplém místě vzejít, dokud se na povrchu nevytvoří pěna.
  • Do velké mísy vsypte hladkou a polohrubou mouku, přidejte sůl, prášek do pečiva, zakysanou smetanu a měkké máslo. Přilijte kvásek.
  • Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Pokud je potřeba, lehce podsypte moukou.
  • Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 20 minut.
  • Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, rozválejte na plát, přeložte a nechte 5–10 minut odpočinout. Tento postup ještě jednou zopakujte – pagáče budou nadýchanější a jemně listované.
  • Těsto znovu rozválejte na tloušťku přibližně 1,5 cm a vykrajujte kolečka nebo čtverce.
  • Pagáče přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte sýrem nebo semínky.
  • Nechte ještě 10–15 minut dokynout.
  • Pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 18–20 minut, dokud nebudou krásně zlatavé.

Počet porcí

cca 35–40 kusů (podle velikosti vykrajování)

Celková doba přípravy

cca 90 minut

(z toho kynutí přibližně 40–45 minut)

Praktické tipy

Máslo musí být opravdu měkké, nikoli rozpuštěné. Pokud chcete výraznější chuť, můžete část sýra přidat přímo do těsta. Pagáče chutnají výborně teplé i studené a bez problémů vydrží vláčné i druhý den.